Våre rutiner i forbindelse med operasjoner
Hos oss tar vi alle forholdsregler for at alle operasjoner skal forløpe så trygt og smertefritt som mulig for kjæledyret ditt. Vi vet hvor mye du bryr deg om at de har det bra, derfor passer vi godt på hele veien og “holder poten” når det trengs.
Premedikasjon
Når kjæledyret legges inn om morgenen, vil vi først gi litt premedikasjon (beroligende og smertesstillende) som gjør pasienten litt døsig og klar for narkose. Dersom hunden eller katten er litt engstelig, er det fullt mulig for deg som eier å være hos dyret til de sovner. Til dette har vi egnet rom som dere får sitte litt i fred. Når hunden/katten er rolig vil vi starte forberedelse til operasjonen, og du kan få reise hjem eller på jobb så lenge.
Preoperativ forberedelse/operasjon
I et eget forberedelsesrom blir pasientene klippet og vasket før de trilles inn på et sterilt operasjonsrom.
Operasjon
På operasjonsrommet opererer kirurgen pasienten mens dyrepleier/assistent står for anestesi og overvåkning. Vi anvender både inhalasjonsanestesi og injeksjonsanestesi avhengig av type operasjon/pasient. Pasienten overvåkes ved hjelp av overvåkningsutstyr som pulsoksimeter og blodtrykksmåling hele operasjonen. Operasjonsrommet er lukket, og her inne er det bare tilgang for personalet som skal være tilstede ved operasjonen. Det er en kvalifisert dyrepleier som står for overvåkningen av narkosen, og ved større operasjoner også en eller to assistenter tilstede som assisterer kirurgen.
Postoperativ overvåkning
Vi legger alltid inn operasjonspasientene fra morgenen av slik at de kan bli operert på formiddagen og få ligge rolig og våkne under vår overvåkning etter operasjonen. Vi har separate rom for hund og katt, slik at de skal ha det roligst mulig og føle seg trygge mens de er hos oss. Det er alltid kvalifisert personale som følger operasjonspasientene gjennom dagen slik at de trygt kan leveres hjem til sine respektive eiere på slutten av dagen. Før de går hjem får også pasientene et lite måltid slik at de skal komme seg raskest mulig på bena etter operasjonen.
Postoperativ informasjon
Når du henter vil dyrepleier/assistent eller veterinær gå grundig gjennom med deg hva som er gjort i løpet av dagen, samt hvordan dere skal forholde dere i dagene som kommer. Dette får du også med deg skriftlig hjem, slik at du kan se over det i ro og mak. Alle pasienter får smertebehandling i noen dager etter operasjonen, og du vil få med deg medisiner og resepter avhengig av hvordan etterbehandlingen legges opp av veterinæren. For å beskytte såret bruker vi som regel en bandasje over såret, men for å beskytte såret mot "pasienten selv", er det ofte lurt å bruke enten en "Body" eller "Lampeskjerm" til såret er grodd. Dette sender vi med.
PostOP fôring
Pasienter som har vært gjennom en operasjon skal gjennom en rekonvalesensfase etter operasjonen, der kroppen har større krav til proteiner og "byggesteiner" enn ellers. Det vi ser er at pasientene kommer seg raskere dersom vi tilfører kroppen mat som både er energirik og smakfull, og vi sender derfor alltid med slik spesialmat etter operasjonen.
PostOP sjekk
To til tre dager etter operasjonen tar vi alle operasjonspasienter inn til en kontroll for å sjekke hvordan det går. Vi sjekker såret, - at alt ser bra ut, at det står bra til med pasienten, - at de har tisset/bæsjet m.m. og at alt går som planlagt. Denne sjekken gjør vi for å forsikre oss om at alt er bra og for å kunne oppdage eventuelle komplikasjoner tidlig. Kontrollen er gratis.
Stingfjerning
Stingene fjernes etter ca. 10-14 dager. Tidspunkt avtales på PostOP sjekken. Steriliseringer av katt og enkelte andre operasjoner syr vi ofte med innvendige sting, slik at det da ikke er noen sting å fjerne. Dette sier vi i fra om, men vi tar gjerne en sjekk uansett for å se alt vel gjennomført med hensyn til operasjonen og etterbehandlingen.
Opptrening / etterkontroll
For enkelte større operasjoner (som leddbåndoperasjoner, frakturoperasjoner m. fl.) lager vi en plan for oppfølging og opptrening. Denne settes opp individuelt for hver pasient og kan bestå av fysioterapi/massasje, akupunktur, gradvis opptrening mhp aktivitetsnivå og svømmetrening. Ofte også i kombinasjon med slanking. Mange hunder med leddskader er overvektige, og har stor nytte av å gå ned i vekt for å minske belastningen på leddene. Vi hjelper til med slankingen gjennom jevnlige veiinger, spesielt slankefôr og ikke minst: psykisk støtte/opp-backing…