Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Yrket dyrepleier

Yrket dyrepleier

Dyrepleierens arbeidsdag består av omsorg, pleie og oppfølgende behandling av dyr.

For å få tittelen autorisert dyrepleier, er det enten 2 år på Veterinærhøgskolen i Norge eller 3 år i Danmark (Veterinærsykepleier) med mye praksis under studiet. Autorisasjon innvilges av Mattilsynet etter endt utdannelse.

Dyrepleiere kan jobbe på dyreklinikker, avdelinger for forsøksdyr, i staller, samdrifter eller i dyrehager og dyreforretninger.

Arbeidsoppgavene for dyrepleieren på dyreklinikk vil variere noe fra klinikk til klinikk. Felles for yrket er likevel det å ta vare på pasienter i nært samarbeid med veterinærer, slik som sykepleiere i samarbeid med humane leger.

Våre arbeidsoppgaver er mange:

  • Tannrens
  • Anestesi og overvåkning
  • Veilede dyreeiere om fôr, pass og stell
  • Kundebehandling
  • Assistere veterinæren ved operasjoner
  • Radiografi
  • Operasjonspleie
  • Laboratorieundersøkelser
  • Drifts- og hygieneoppgaver
  • Uttagelse av blodprøver, urinprøver osv..
  • Sårstell

Og mange flere...

Dyrepleierens arbeidsdag består av; omsorg, pleie og oppfølgende behandling av dyr.

Dette innebærer at vi tar imot kunder og pasienter i resepsjonen, går gjennom dagens plan for den enkelte pasient, og gir de en trygg plass å være under oppholdet hos oss.

Ved innleggelse får hver pasient tildelt en dyrepleier som skal følge den hele dagen. Dyrepleieren har da ansvaret for å gjøre pasienten klar for behandlingen, som f.eks. tilføring av væske intravenøst, sørge for at pasienten ikke har vondt/smertebehandling, kirurgisk vask, og annen klargjøring for den kommende behandlingen.

Dyrepleieren har ansvaret for at dyret har det bra under narkosen, ved å følge med på overvåkningsutstyret, sjekke puls, respirasjon, temperatur, osv. jevnlig under hele operasjonen.
Hos oss har de mest erfarne dyrepleierne både kurs og etterutdanning i anestesi- og smertebehandling. De er derfor godt kvalifiserte for narkoseoppgaver.

For å gi gode forhold for restitusjon etter operasjon og behandling, passer vi ekstra godt på at pasienten våkner trygt og godt. Når den er helt våken, får den mat, og hundene en tur ut. Vi er også ofte den siste personen dyret ser, når vi informerer og veileder eieren om nødvendig stell videre. 

Resepsjonstjeneste er også et stort ansvar. Her har vi som oppgave, i tillegg til å hjelpe veterinærene med alt fra blodprøver til klargjøring av konsultasjons-rommene, å bestille varer, sende innkallinger, osv. Vi skal også kunne bedømme når vi får en telefon fra en bekymret eier om det er en pasient som må ses på med en gang, eller om pasienten kan vente med konsultasjonen.

I vår utdannelse lærer vi mye om pelsstell, parasitter, kloklipp og annet, slik at vi kan veilede våre kunder på best mulig måte. Ikke minst er vi støttespillere for våre dyreeiere. Vi er alltid der for at de skal kunne føle seg trygge, enten klinikkbesøket skyldes en gledelig eller en trist situasjon.

Alle dyrepleiere på vår klinikk har rutine i alle oppgaver, men har ulike hovedansvar.

Disse dyrepleierne kan du møte på klinikken vår:

Annette Rücker

Annette er en stødig dyrepleier med stor interesse for faget sitt. Anestesi og behandling av inneliggende, samt akutte pasienter, er en stor del av ansvarsområdet. Har videreutdannelse innen anestesi og smertelindring.

Tonje Bucher

Tonje er alltid like positiv og møter opp hver dag på klinikken med et smil og stort pågangsmot. Hun sørger for at pasientene ved klinikken får best mulige pleie, og har ansvar for laboratoriet ved klinikken.

Christina Di Vita Jensen

 

 

 

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester