Tannsykdom - RL hos katt

Hva er RL, og hva slags konsekvenser har det for katten min?
Av: veterinær Jeanette Brekke Hansen, Hønefoss Dyrehospital.
Dette er spørsmål vi hyppig får fra eiere etter å ha diagnostisert RL ved en rutineundersøkelse av munnhulen, eller etter tannrøntgen ved en tannbehandling.
RL står for Resorptive Lesjoner, også kalt TR (Tooth Resorption) eller tidligere FORL (Feline Odontoklastiske Resorptive Lesjoner). Dette er en tannsykdom som rammer opptil 72% av alle kattene våre og er en svært smertefull tilstand. Sykdommen karakteriseres ved at tannsubstansen brytes ned av kroppens egne celler (odontoklaster).
Årsak
Årsaken til RL er uviss, men sykdommen har blitt funnet på over 800 år gamle kattetenner. Det er altså ingen ny sykdom, derfor er det overraskende at man enda ikke har funnet en endelig årsak til sykdommen. Det finnes en del teorier. En av de mest sannsynlige er at kattens immunsystem i munnen ikke er så bra, og at RL er en konsekvens av dette. En annen teori er at kattetannens emalje er svakere enn hos andre dyr og mennesker, og at de derfor får RL. Man har også sett på om innholdet i kattefor kan predisponere for RL, men man har enda ikke funnet noen sammenheng. RL rammer katter i alle aldere, men forekommer hyppigere hos eldre katter.
Hvordan oppdage RL?
RL er svært smertefullt for katten. Du som eier oppdager det dessverre svært sjeldent hjemme. Tannforandringene begynner ofte ved tannhalsen, og den er ofte dekket av tannstein eller tannkjøtt. Det eneste man av og til ser er litt rødt tannkjøtt i dette området. Forandringen kan også begynne i tannkronen, og da kan man se forandringen med det blotte øyet. Hos noen kattene begynner tannforandringene i roten av tannen. For å oppdage dette må det tas tannrøntgen. De fleste dyrleger i dag anbefaler tannrøntgen av alle katter som er inne til tannsteinsfjerning for å oppdage evt. RL- forandringer på tennene.
Symptomer på RL
Av og til viser katten klare symptomer. Den kan slutte å spise, får rødt betent tannkjøtt som kan blø, og den kan begynne å sikle en del. Som regel skjuler kattene smerte svært godt og vi merker kun at de blir roligere og trekker seg kanskje litt unna.
Man skal huske at RL smerten er en kronisk smerte, og som regel ikke akutt. Dvs. dyret merker smerten gradvis, og har derfor tid til å venne seg til smerten. Det blir derfor ikke så åpenbart for eiere at katten har det vondt.
RL kan oppstå på alle tennene, men begynner ofte i underkjeven. RL er det vi kaller en progressiv sykdom, det vil si at den stopper ikke i utviklingen, men at stadig nye tenner kan bli rammet. Katter som blir diagnostisert med RL bør inn en gang i året for undersøkelse.
Gradering av RL
GRAD I: Overfladiske skader i emaljen. Går ikke inn til tannbeinet.
GRAD II: Skader i emaljen som har fortsatt inn til selve tannbeinet.
GRAD III: En større skade som har gått gjennom tannbeinet og inn til rotkanalen. Svært smertefullt.
GRAD IV: En omfattende skade som involverer tannbein, rotkanalen og med betydelige ødeleggelser av krona, (den synlige delen av tanna). Svært smertefullt.
GRAD V: Hele tannkrona er borte. Røttene sitter igjen og er dekket av normalt tannkjøtt
Behandling
Behandlingen av disse vonde tennene er kun ekstraksjon (trekking).
Ofte må man trekke flere tenner, og av og til alle. Eiere er da ofte bekymret for at katten ikke lenger skal kunne spise, men en katt kan spise tørrfor uten en eneste tann i munnen;-)
Annet - forebygging
RL kan ikke forebygges, men man kan forebygge tannstein som forverrer og skjuler tilstanden.
Tannpuss: bør gjøres daglig for god effekt. Dette er kanskje det hjelpemiddelet som fungerer best for å forebygge mot tannstein.
Bucacat: en gel med enzymer til å ha i maten eller rett i munnen. Gelen brukes både til hund og katt - til katt heter den BUCACAT.
C.E.T oral hygiene rinse: holder bakteriefloraen i munnhulen lav, så det ikke dannes plakk og tannstein. Gir kjæledyret en frisk pust.
Fôring: Det finnes spesialfôr som rengjør tennene når katten tygger! Hills T/D og Royal Canin Dental har store fôrkuler satt sammen på en slik måte at tanna pusses når katten tygger. Spesielt katter med tann/tannkjøttproblemer bør vurdere et slikt fôr, da det reduserer tannsteindannelse effektivt. Mange vedlikeholdsfôr er også tilsatt enzymer som motvirker tannstein, - se etter ”tann-merket” på fôrsekken og spør oss til råds.
Jevnling tannsjekk: Ved den årlige helsekontrollen sjekker dyrlegen/dyrepleier tenner og tannkjøtt og ser etter tegn på sykdom eller skader i munnhulen. Noen katter med tannproblemer bør komme oftere til sjekk. Hos dyrlegen får du hjelp til å legge opp et program for ditt kjæledyr, for å holde munnhygienen så bra som mulig, - og som igjen forebygger helseproblemer hele livet!
Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.