Tannhygiene hos hund og katt

Snur du deg unna i vemmelse når hunden din vil gi deg en nuss og kommenterer " fyttirakkern som det lukter av deg " ? Puss, puss så får du en suss er det noe som heter…… Jo da, dette gjelder også kjæledyra våre!
Av: veterinær Stein Dahl, Hønefoss Dyrehospital.
Som vi mennesker er hund og katt avhengig av en god munnhygiene for trivsel og velvære. Tannhygiene var lenge vært et forsømt tema, men nå har vi dyrleger stort fokus på dette området av kroppen. Daglig pleie, som børsting av pels og kloklipp er dyreeiere vant til å utføre, men tenker ikke alltid på tennene. Har du løftet opp overleppa til hunden eller katten din i det siste og tatt en titt?
Det er mange av kjæledyra våre som får tannproblemer. Hver dag titter vi dyrleger inn i ”gap” som ikke akkurat lukter fioler…. Store ansamlinger av tannstein og tenner som lett kan plukkes ut er fremdeles altfor vanlig.
Hva er tegn på tannsykdom?
Tegn på tannsykdom kan være dårlig ånde, sikling, brunt belegg på tennene, problemer med tygging, blødende tannkjøtt eller løse tenner. Det kan også være nedstemthet eller endret adferd på grunn av smerter i munnhulen. Hunder og katter har tannverk slik som oss, men de viser det ikke like godt. De kan ha litt problemer med å si i fra til oss. Noen dyr som sliter med atferdsproblemer har det p.g.a. store smerter i munnhule, og brukshunder kan vise nedsatt yteevne/konsentrasjon p.g.a. smerter i munnhulen.
Hvorfor får våre firbeinte venner tannsykdom?
Fra naturen av er hunder og katter rovdyr, og for å overleve i naturen er det et ”must” å beholde tennene. Uten noe å nedlegge byttet med er det ”kroken på døra” og de evige jaktmarker.
Våre domestiserte hunder lever et enklere liv, vi sørger for maten, og vi lar de bli eldre enn naturen ville tillatt. Samtidig lager vi hunderaser som gjennom avl har blitt mer utsatt for tannproblemer, og kostholdet vi tilbyr dem gjør til en viss grad også at problemer med tannhelsen melder seg. Det er spesielt små hunderaser og katter som er mest plaget med dårlig munnhygiene. 70 % av alle katter og 80 % av alle hunder viser tannsykdommer allerede ved treårsalder.
Hva er de vanligste problemene i munnhulen hos hund/katt?
Den vanligste tannsykdom vi ser hos hund og katt er tannstein. Dette begynner med et plakkbelegg, som med tid og stunder blir mineralisert av kalk fra spyttet. Det harde belegg som da dannes kalles tannstein. Tannsteinen legger seg oppunder tannkjøttet og kan forårsake tannkjøttbetennelse. Dette kan ses som veldig rødt, hissig og irritert tannkjøtt. Tannkjøttbetennelse kan etter hvert utvikle seg til periodontitt.
Periodontitt er en sykdom som gjør skade på tannfestet og forårsaker løsning av tenner, og er som regel svært smertefullt for dyrene. Først blir tannhalsen eksponert og det blir da lettere for bakterier å komme ned langs tannhalsen og forårsake tannrotbetennelser. Slike bakterieinfeksjoner er farlig for kroppen da de finner blodveien til andre organer, spesielt nyrene, og kan gi generell sykdom over tid. Tannstein kan slik gi alvorlig sykdom andre steder i kroppen.
Brekte tenner kan forårsake smerte, oftest er det hjørnetennene som skades. Tygging på veldig harde ting f.eks. stein anbefales derfor ikke. Ferske skader på tennene kan som regel repareres ved rotfylling, men i verste fall må slike tenner trekkes.
Hull i tenner (karies) ses relativt sjelden hos hund og katt da de har en litt annen munnflora enn oss, men det forekommer. Disse kan da bores opp og plomberes, - akkurat som hos oss.
"Neck lesions" (FORL) er tannsykdom som ofte ses hos katter, og spesielt asiatiske rasekatter. Dette er en tannsykdom som for eier er vanskelig å oppdage selv fordi kronen på tannen ser relativ frisk ut. Nærmere ettersyn viser derimot store emaljeskader på tannhalsen og ved røntgen undersøkelse ses oppspiste tannrøtter. Det sier seg selv at dette må være smertefullt for katten.
Munnhygiene - hva kan du som dyreeier gjøre?
VI som dyrleger har et ansvar for å opplyse om munnhygiene og sørge for å tilby god tannbehandling til våre firbeinte pasienter. Jevnlig tannkontroll hos dyrlegen gir en profesjonell undersøkelse og vurdering av ditt dyrs tannhelse. Men det er DU som dyreeier som kan gjøre den største forskjellen for kompisen din!
Ikke bare forebygger en god munnhygiene problemer som tannstein og påfølgende tannkjøttbetennelse med tenner som løsner og faller ut. Hundens totale helse påvirkes av munnhygienen, og mange sykdommer kan forbygges ved at vi tar vare på tennene til hunden/katten vår.
Tannstell bør ikke starte med tanntrekking. Derfor er det veldig viktig å venne allerede valpen og kattungen til daglig tannpleie.
Tannpuss: Som hos oss er mekanisk rengjøring som tannpuss den beste forebyggingen. Start tidlig, da er det enklere å venne en valp/kattunge til at du skal stelle tennene. Begynn forsiktig med litt tannkrem på fingen, og introduser tannbørsten gradvis etter hvert. Bruk en hundetannpasta for eksempel med kyllingsmak og du skal se det går greit.
Colgate og annen ”mennesketannkrem” er lite heldig, da det bl.a. skummer veldig og de fleste hunder ikke har noe særlig til overs for smaken…
Tannpleieprodukter: Det finnes mange pleieprodukter på markedet for bedre munnhygiene; - tannkremer med kyllingsmak/skalldyrsmak, geler med enzymer og tyggebein med spesielle formuleringer som motvirker plakkdannelse. Disse finner du hos dyrlegen – som for eksempel CET tannpasta til hund/katt, Bucadog/Bucacat gel og tyggeflak samt Royal Canin Oral Bars tyggepinner. Enkelte produkter finnes også i dagligvaren (Dentastix). Dersom du bruker en eller flere av disse produktene daglig vil det også hjelpe til å motvirke dannelse av tannstein. For mange kan dette være enklere enn tannpuss, men: tannpuss er best.
Mat – tannsteinforebyggende fôr: Daglig fôring med tørrfôr som ikke er oppbløtt er en fordel. Tennene får litt å jobbe med, og maten klistrer seg ikke så fast til tennene. Enkelte fôrtyper er også tilsatt enzymer med forebyggende effekt. Det finnes spesialfôr for hunder som har problemer med tannstein med fordel kan bruke (for eksempel Hills t/d og Royal Canin Dental). Disse fôrkulene er formulert slik at tanna blir «pusset» mens hunden/katten spiser.
Tannkontroll hos dyrlege/dyrepleier: Jevnlig tannkontroll hos dyrlegen gir en profesjonell undersøkelse og vurdering av tannhelsen. Vi ser da etter tegn på sykdom eller skader i munnhulen og kan behandle dette tidlige før det utvikler seg videre. Vi gir også råd om hva som er den beste tannsteinforebyggende behandlingen for dyret ditt.
Kanskje du skal ta en titt i munnen på din pelskledde venn, og se om alt står bra til? Det er det mange gode grunner til! Og det er heller ikke så vanskelig å ta vare på tennene – de samme prinsipper gjelder for dyra våre som for oss!
Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.