Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Sterilisering av tispe

Sterilisering av tispe

Fordeler og ulemper - en liten veiledning for deg som er usikker

Av Hønefoss Dyrehospital.

Som du sikkert allerede vet får tispene, alt etter rase, sin første løpetid mellom 6 og 12 måneders alder. Hun vil få løpetid en til to ganger i året, og den varer vanligvis i ca. 3 uker. I denne perioden får tispene en menstruasjonslignende blødning, vulva hovner opp, og hun kan bli drektig hvis hun blir parret i selve ståbrunsten.

Inngrepet

Hos tisper blir alltid eggstokker og livmor fjernet ved en sterilisering. Dette fordi man nettopp ønsker å stanse seksualdriften og hindre senere forandringer i livmor og eggstokker. Inngrepet utføres under full narkose, og er et rutineinngrep som vi utfører ofte ved klinikken. En ung frisk hund skal takle inngrepet helt fint, og stingene fjernes etter ca 10-14 dager. Uansett vil vi som ved alle operative inngrep, forsikre oss om at hunden er frisk ved å foreta en helsekontroll først. Hunden legges deretter inn på morgenen operasjonsdagen, og under inngrepet passes hun på av kvalifisert dyrepleier som anestesør samt overvåkningsutstyr. Hunden blir her ut dagen, slik at hun er våken og i form før hun reiser hjem. Vi tar dessuten tispa inn til en kontroll et par dager etter inngrepet, for å forsikre oss om at alt står bra til med pasienten.

Argumenter for sterilisering

  • Jursvulster: Ved syklusavhengige jursvulster. Tidlig sterilisering reduserer risikoen for jurkreft betydelig.
  • Sykelige forandringer i livmor/eggstokker: Livmorbetennelse, eggstokkcyster eller kreft.
  • Innbilt svangerskap: Enkelte tisper er svært plaget av hormonsvingninger i måneden(e) etter løpetid. Disse kan både gi melk i juret og atferdsforandringer.
  • Atferdsforandringer: Hormonelt utløste atferdsforandringer eller aggressivitet. NB! Enkelte tisper med atferdsforandringer kan bli verre, da hormonet progesteron også kan ha en beroligende effekt. Sterilisering bør i slike tilfelle diskuteres nøye med både dyrlege og atferdsterapeut.
  • Forhindre løpetid og drektighet: Ikke bare for hunden, men også for eier kan løpetiden være en stressende tid. Hunden må passes godt på så den ikke stikker av, og hannhunder må holdes på trygg avstand.
  • Hud/Pels - forandringer: Syklusforstyrrelser kan føre til enkelte hud/pels-problemer.
  • Sukkersyke (diabetes mellitus): Hormonsvingningene etter løpetid kan føre til insulinresistens.

Bivirkninger sterilisering

  • Overvekt: En sterilisert tispe har lavere forbrenning enn en som ikke er sterilisert, og de har derfor en tendens til å gå opp i vekt. Noen tisper blir generelt også roligere etter en sterilisering. Hvis man opprettholder formengden hun fikk før steriliseringen vil hun derfor kunne øke i vekt. Det finnes i dag for med redusert kalorimengde som gjør det enklere å holde vekta stabil.
  • Inkontinens - urinlekkasje: Da eggstokkene som produserer hormonet østrogen blir fjernet, kan noen tisper (ca 10 % ) utvikle en urininkontinens senere i livet. Man ser at jo tykkere ei tispe er ved sterilisering, jo større er sjansen til å bli inkontinent senere. Det finnes medisiner som kontrollerer inkontinens, og som trygt kan anvendes.
  • Pelsforandringer: Hos langhårede tisper kan sterilisering føre til pelsforandringer. Tispene kan få en større vekst av underulla, en såkalt ”valpepels”. Særlig skjer dette hos hunder med lang, glatt og glinsende pels.

Når er det beste tidspunkt å sterilisere?

Dette er et tema som diskuteres mye i dyrlegekretser, og det har vært gitt forskjellige anbefalinger opp gjennom årene. Man ser en tydelig reduksjon av jursvulster hos tisper som steriliseres tidlig. Vi anbefaler å la tispene steriliseres mellom første og andre løpetid, helst 3 måneder etter siste blødning. Da har livmoren hatt tid til å roe seg litt etter løpetiden, og blodforsyningen til livmoren er mindre. Dette fører til lavere komplikasjonsrisiko.

Som du ser finnes det ikke et fasitsvar på spørsmålet om sterilisering. Dette er en avgjørelse der du må overveie for og mot. Vi har prøvd å veilede deg litt med dette skrivet, men har du spørsmål du ikke fikk svar på her så kontakt oss gjerne så vil vi hjelpe deg.

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester