Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Sommer med dyra

Sommer med dyra

Sommeren er en herlig tid, men allikevel – det er enkelte ting også med denne årstida som det kan være greit å forberede seg på.

AV: Veterinær Stein Dahl

Til beste for vår kjære firbeinte kompiser som så gjerne blir med oss, hvor det nå skal være: - på tur i skog og fjell, hjemme, i byen eller til det store utland: her er dyrlegens tips for sommeren.

Vi starter med: - Hoggormen!

Det første vårtegnet som ankom vår klinikk, var en hund som hadde hatt nærkontakt med hoggormen i steinrøysa i vårsola. Vel hjemme ble den mer og mer halt og hoven i poten sin….. Auda.

Hvordan vet jeg om hunden er bitt?

Ved de fleste hoggormbitt vi får inn hos oss, har hundens eier sett hoggormen. I de tilfellene man ikke har sett ormen, har hunden ofte lekt for seg selv i skogkanten eller i en steinrøys, som regel i solskinnsvær. ”Ruffen” kommer byksende tilbake og viser med kroppsspråket at noe har skjedd. Dernest kommer hevelsen. De aller fleste hunder blir bitt på snuta eller forlabbene, og akutte hevelser med smerte her på sommerhalvåret, bør gi mistanke til hoggormbitt.

Hva er farlig med hoggormbitt?

  • Hoggormgift kan føre til sjokkutvikling med blodtrykksfall og kollaps – og i verste fall dødsfall.  Det siste er heldigvis veldig sjelden.
  • Lokal vevsskade: Giftstoffet fra hoggormen setter i gang en betennelsesreaksjon på bittstedet med hevelse og smerte. Ved bitt på halsen eller snuta, kan vi se livstruende blokkering av luftveiene på grunn av denne hevelsen, som kan komme ganske raskt.
  • Bakterieinfeksjon: På bittstedet kan det bli en bakterieinfeksjon. Dersom infeksjonen ikke behandles, kan bakteriene dessuten komme over i blodet og gi blodforgiftning.
  • Senskader indre organer: I dagene etter bittet kan giften angripe flere organer, slik at hunden også blir allment syk. Den vanligste dødsårsaken på hund etter hoggormbitt er senskader på nyrene.

De aller fleste tilfellene av hoggormbitt går bra, men det dør noen dyr i Norge av hoggormbitt hvert år, og det er derfor god grunn til å være oppmerksom.

Hva gjør jeg?

Oppsøk dyrlege umiddelbart! Store hunder bør gå rolig til bilen, små hunder bæres.  Rask bevegelse øker spredning av giftstoffene videre i kroppen. 

Dyrlegen vil følge opp med intravenøs væsketilførsel og medisiner for å normalisere blodtrykket og opprettholde normal sirkulasjon – sjokkbehandling. Intravenøs væsketilførsel er også nødvendig for å skylle ut giftstoffer over nyrene, slik at senskader kan unngåes. Vi gir i noen tilfeller antibiotika hvis det er infeksjon på bittstedet. Hunden bør holdes i ro i en periode på minst 10 dager etterpå.

Tidligere ga vi Prednisolon tabletter som førstehjelp for "kjøpe tid" for å komme seg til dyrlegehjelp - spesielt hvis en langt unna veterinær og hunden blir bitt f.eks. snuteparti eller et sted der hevelse kan gjøre det vanskelig for hunden å puste. Det gjør vi ikke lenger. De siste studiene som er gjort ved bruk av prednisolon tabletter viser ikke særlig forskjell på de som har fått vs de som ikke har fått, derfor er dette ikke noe vi anbefaler rutinemessig lenger. Det er ikke farlig å gi en enkeltdose kortison som førstehjelp ved hoggormbitt, - det kan i noen tilfelle dempe hevelse, men er nok mer effektivt mot allergiske reaksjoner ved vepsestikk enn ved hoggormbitt, og skal aldri gis i stedet for dyrlegebehandling.

Ring veterinær og bli enige om hva du skal gjøre hvis hunden eller katten din er blitt bitt. Det er viktig å vite at selv om hunden har fått prednisolon tabletter trenger den RASK dyrlegebehandling.

Det presiseres at det viktigste ved bitt av hoggorm er å komme raskt til dyrlege, tid til behandling er det mest kritiske i forhold til respons på behandling. 

Insekter

Stikk av insekter, særlig veps og bie, kan gi akutte hevelser som ved hoggormbitt. De er ikke farlige på samme måte, bortsett fra hos dyr som eventuelt er allergiske. Problemet er at de fleste dyr blir stukket inne i munnen, da de fanger insektet, og en akutt hevelse her kan gi blokkering av pusten. Derfor kan du gi prednisolon tabletter som mange har i "førstehjelpsampulle".

Prednisolon gitt umiddelbart etter et vepsestikk vil dempe/motvirke hevelse og akutt allergisk reaksjon.

Flått

Våren og forsommeren er høysesong for flått, med tidlig høst som en ny ”topp”.  Det anbefales å bruke midler som virker frastøtende på flåtten, og hindrer den i å feste seg på hunden. Dette er spesielt viktig dersom du bor langs kysten, vestlandet eller sørlandet, men vi ser også at flåtten kryper lenger og lenger inn i innlandet.

Flåttmidler får du kjøpt på resept av dyrlege. Det finnes dråper til å dryppe i huden, og halsbånd som er impregnert med tilsvarende midler. Eksempler er:

  • Scalibor halsbånd som varer 5 måneder
  • Exspot dråper til å dryppe på hud varer 4 uket, gjentas hver måned hele flåttsesongen
  • Bravecto som er en tablett varer i 3 måneder.

Noen flåttmidler ser dessuten ut til å virke delvis forebyggende mot knott og mygg.  

Flåtten kan gi en lokal betennelsesreaksjon der den har sugd seg fast. Dette er som regel ikke problematisk, men flåtten kan dessuten være bærer av bakterier (her i landet spesielt Borrelia) som kan gi alvorlig sykdom på både dyr og menneske. Jo før du fjerner en flått fra huden, jo mindre sjanse for infeksjon. Bruk gjerne en liten flåttpinsett eller en ”flått-tang”. Rens stedet der flåtten har sittet med litt klorhexidin eller pyrisept.

Overoppheting

Hver sommer oppleves det at noen glemmer hunden i bilen i sommervarmen… Det kan, - og har hendt med tragedie.

Parker så skyggefullt som mulig. Husk at selv om du parkerer i skyggen, så flytter sola seg.... Ha åpne vinduer og tilgjengelig drikkevann.  La ellers hunden få være hjemme hvis du ikke må ha den med i bil om sommeren.

Man har faktisk lov til å knuse et bilvindu hvis man ser en hund som er i ferd med å ”steikes” i en bil! En hund som er overopphetet vil være slapp, pese veldig, kan være ustø eller ha problemer med å reise seg.  Den bør kjøles forsiktig ned, og få dyrlegetilsyn så fort som mulig for ved behov å tilføres intravenøs væske.

Skader

Etter at snøen har trukket seg tilbake, er det ikke lenger skaren eller stålkanter på skiene som kutter opp hundepoter, men glasskår og metall-biter som bringer hundene inn på dyreklinikken. Ofte må dyreeier selv kunne yte førstehjelp, og det kan være greit å skaffe seg noen kunnskaper på området også når det gjelder dyr. Kanskje en god bok i ferien kan være en om hvordan hjelpe ”Passopp” når uhellet er ute? Det finnes flere bøker om temaet for dyreeiere: for eksempel ”Førstehjelp for hund”, W. Bredal. Kennelklubben har også laget en førstehjelpsbrosjyre som kan være fin å ha for hånden. Flere dyreklinikker holder dessuten kurs for dyreeiere.

Ha alltid førstehjelpspakke med bandasjemateriell tilgjengelig. Det finnes ferdige pakker å få kjøpt, spør ellers også dyrlegen om å sette sammen en til deg med det du trenger.

Noen enkle råd i farten:

KUTT: Når en hund kutter seg, er det første en skal gjøre å få stoppet blødningen: Legg på trykk – lag på lag med bandasjemateriell om nødvendig. Dekk til såret slik at det holder seg rent til det kan inspiseres grundigere.

Et sår som skal sys har best betingelser for å gro dersom det gjøres raskt etter at hunden skadet seg, - kontakt dyrlege samme dag dersom det er et sår som skal syes. Hvis såret blir over 6-t timer får vi dårligere sårheling. Såret må da repareres kirurgisk (revideres) før det kan sys sammen. Dersom det ikke blør kraftig, eller dere for eksempel er langt inne på fjellet bør dere forsøke å rense såret. En fjellbekk eller reint springvann kan gjøre samme nytte som NaCl (saltvann) om man ikke har det for hånden. På lengre turer bør dere passe på å ha med førstehjelpsutstyr. En vanntett potesokk bør dessuten ligge i sekken.

ØYESKADER: På sommeren ser vi øyeskader pga skader ved kvist og kvast. Kontakt dyrlege dersom øyet er rødt, hunden kniper med øyelokkene eller væsker fra øyet. Drøy ikke med en øyeskade, kontakt dyrlegen umiddelbart, - også på en søndagskveld! Øyeskader kan være alvorlige og tidlig behandling er helt nødvendig for å redde synet ved enkelte skader.

BITT: Sommeren er høysesong også for ”møteskader” mellom hunder. Det er ikke alltid to hunder er helt ”enige”, noe som kan ende opp med en tur til dyrlegen.

Som en hovedregel: Bittskader blir ALLTID betent uten riktig behandling. Det er så mye bakterier i hundemunnen som står klar til å kolonisere såret, og et lite merke etter en tann kan gå dypt ned i vevet og starte en stygg betennelse dersom man drøyer med å gjøre noe. Hva gjør du dersom ”Trofast” har møtt ”Bølla”? Aller først: Klipp vekk hår slik at du ser såret ordentlig. Noen ganger kan alt du ser være litt blod i pelsen eller en liten skorpe: Klipp uansett vekk hår. Inspiser såret. Er det helt overfladisk, kan du rense forsiktig med NaCl og legge for eksempel på litt Fucidinsalve. Er såret dypere og går ned i vevet, skal du uansett oppsøke dyrlege for å vurdere om antibiotikabehandling og evt betennelsesdempende/smertestillende skal settes i gang, - dette er ofte nødvendig. Noe sår må syes, i så fall bør dette gjøres raskt etter bittet. Dersom man venter, begynner bakteriene å ta overhånd, og vi er da forsiktige med å lukke sår før vi har kontroll over infeksjonen.

Allergi

Også hunder kan få allergi, noen har pollenallergi og kan være veldig plaget på sommerhalvåret. Ved sesongmessig kløe i huden, rennende øyne, kraftig nysing, gjentatte hudbetennelser/ørebetennelser KAN det være hunden er allergisk. Dette kan dyrlegen hjelpe deg å finne ut av.

På ferietur med hunden i sommer?

For mange av oss er det nesten utenkelig å reise på sommerferie uten vår firbeinte venn, noe som stopper mange fra å reise sørover på sommerferie.  De seinere åra har det med EU-tilpasning blitt endret på reglene, slik at man kan ta med seg kjæledyra over landegrensene i det meste av Europa. Husk imidlertid å være ute i god tid, senest i februar må man sette i gang med vaksiner for å være klar til sommerferien.

Regler for reise

Å reise ut av Norge til Europa er ikke noe problem, da vi tar med oss lite sykdom ut fra Norge. Ved hjemreise møter man regelverket... Skal du til Finland, Danmark eller Europa for øvrig og hjem igjen må man sørge for å ha papirene i orden. Husk også nye regler for ormebehandling ved besøk til Sverige.

Les mer om echinococcose her.

For innførsel fra land utenfor Vest-Europa er det strengere regler, og i de fleste tilfeller krav om karantene.

Hva må være i orden ved reise – en huskeliste:

Pass

Dyr som skal ut å reise utstyres med eget pass der det føres inn vaksiner, ID-merking, antistoff-titer mot rabiesvaksine og ormebehandling. Dette utstedes hos din veterinær.

ID Merking

Gjøres ved at vi setter inn en liten data-brikke under huden mellom skulderbladene.

Bendelormbehandling.

”Revens lille bendelorm” – er en bendelormart vi ikke har i fastlands-Norge, men som er utbredt på kontinentet. Den er en viktig zoonose, dvs. en sykdom som kan overføres til mennesker og gi alvorlig sykdom med bl.a. levercyster. Vi vil altså IKKE ha den inn til Norge.

Det er derfor krav om behandling med ormekur i forbindelse med utenlandsreise. Dette skal bevitnes av og attesteres av autorisert veterinær i dyrets pass. Les mer på Mattilsynet sider om reise med kjæledyr.

Vaksinering mot rabies

Det er krav om vaksine mot rabies og valpesyke ved utenlandsreise. Det anbefales også at det vaksineres mot parvovirus, smittsom leverbetennelse og leptospirose. Reglene for vaksinering har forandret seg de siste årene, men en liten oppsummering:

Rabies: Kravene om rabiesvaksinasjon er ulik fra hvilke land det dreier seg om, les mer om dette her. Fra de fleste aktuelle land (EU og EØS samt listeførte tredjeland) gjelder det at hunden må være vaksinert minimum 21 dager før innreise til Norge.

Hunden må være fylt 12 uker når første vaksine gis. Rabies er en smittsom virussykdom som påvirker nervesystemet, og som kan medføre døden. Viruset smitter gjennom bitt, og rev er den vanligste smittebæreren i Europa. Kan smitte til menneske.

Leptospirose: Det er ikke lenger krav om denne vaksinen ved reise, men det anbefales. Lepto er en bakterieinfeksjon som kan påvirke nyrer og lever spesielt, med bl.a. gulsott som resultat. Den smittes via infisert vann eller direkte fra urin fra andre dyr. Kan smitte til mennesker.

Valpesyke: Dette er en virussykdom som ikke smitter menneske, men som kan gi alvorlig sykdom hos hund. Vaksine mot valpesyke inngår i den vanlige vaksinasjonsrutinen, der vi vaksinerer mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste. Er valpen over 12 uker ved første vaksine er det nok med en vaksine som grunnvaksine, deretter beskytter revaksinering tredje hvert år mot valpesyke.

Vaksinene vi dyrleger har til rådighet blir heldigvis bedre og bedre, og gir lengre beskyttelse enn tidligere. I et vanlig vaksinasjonsprogram vil det fortsatt være behov for vaksine mot kennelhoste årlig for å opptrettholde god beskyttelse, men dette holder dyrlegen kontroll på ved den årlige helsesjekken.

Annet å vurdere

Selv om det nå er enklere også for ”Fido” å pakke sekken og reise, er det verdt å vurdere en del forhold før han får være med på turen. Tenk over at sykdomssituasjonen er annerledes i enkelte andre land (rabies, leptospirose), det finnes andre parasitter som ikke er så hyggelige.. (”revens lille bendelorm”, hjerteorm), insekter som overfører sykdommer vi ikke er så vant til her hjemme (flått og sandfluer kan overføre sykdommer som erlichiose og borrelia).

Det kan dessuten bli hett i bilen, og lange avstander å reise. ”Fido” kan bli bilsjuk og ikke nødvendigvis sette pris på den nydelige utsikten ned Moseldalen i samme grad som deg….. Pass også på å sikre hunden i bilen, bruk et trafikksikkert bur eller egen sikkerhetssele til bilen.

Husk på forsikring: Ikke bare reiseforsikring for deg selv, men sjekk etter om veterinærforsikringa di gjelder utenfor Norge. Og så er dere klar til å nyte sommeren, - sammen!

Hoggorm, flått, insekter, hete: uansett hva slags ”ulumskheter” som vi kan støte på – hjemme eller ute: Sommeren er en glimrende årstid å kose seg ute sammen med bikkja! Kom dere ut på tur med verdens aller beste ”turkompis”! Nyt lange dager med lange turer og mye aktivitet for både to- og firbeint kropp og sjel! Vår lille Mikkel gleder seg spesielt til å ta svømmeknappen i sommer! Nedenfor har vi satt opp ei lita ”sommerlig ”huskeliste for deg og hund.

  • Hoggormtabletter (prednisolon) med på tur
  • Flåttmiddel i ”flåttstrøk”
  • Førstehjelpspakke – bandasjemateriell i tursekken
  • Lær deg litt ”hundeførstehjelp”
  • Hund i bil i sommervarmen – unngå eller sørg for skygge/vann
  • Skal du utenlands husk: Pass, vaksinasjon, ID-merking, ormekur, flåttmiddel

GOD SOMMER fra oss på Hønefoss Dyrehospital!

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester