Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Pass på dyrene når kulda setter inn

Tips til dyreeier for å unngå skader på kjæledyrene i vinterkulda

Mange av oss tenker ikke så mye over at dyrene våre også fryser, når temperaturen synker under null.

Av: veterinær Jeanette Brekke Hansen, Hønefoss Dyrehospital.

Hvordan kan vi se om en hund eller katt fryser?

Det er ikke alltid så lett..  De fleste begynner å skjelve akkurat som oss. Enkelte hakker til og med tenner:) De tripper ofte på tre ben, mens de bytter på hvilken fot de avlaster. Halen holdes under kroppen, og ryggen krummes.

Hunder med kort pels, eller strihårede hunder, fryser mest.

Disse hundene bør gå med dekken når de er lite aktive, og det er under  -5 grader. Det kan være seg at de går i bånd, eller sitter i en kald bil. En hund som løper løs trenger som regel ikke dekken, så lenge den holder seg i aktivitet.

Ekstra potestell og pelsstell er viktig. De fleste hundeeiere har nok opplevd at hunden biter seg under poten på tur... Snø og is fester seg til pelsen mellom tærne, og skaper smerter og ubehag for hunden. Derfor bør alle hunder barberes/klippes mellom tærne på vinteren. Det medfører også at potene er lette å holde rene, og man får fulgt med på huden mellom tærne. Blir huden rød, bør veterinær oppsøkes. Mange langhårede hunderaser sliter med at snøen setter seg fast i pelsen. Det kan være under magen, nedover bena og på ørene. Mange velger derfor å klippe pelsen kort på disse områdene, noe som gjør vinterturen enklere for hunden din. Man kan evt bruke en heldekkende drakt til hunden, så pelsen ikke får kontakt med snø.

Potesokker gir en god beskyttelse mot underlaget. Går du langs veien, hvor det blir saltet, bør hunden gå med potesokker for å unngå betennelser mellom potene. Bruker du ikke potesokk på saltede veier, bør du skylle potene godt når dere kommer hjem. Potesokker er også viktige å bruke ved skare. Skare kan skape stygge sår på potene. Husk at potesokker er forbruksvare, og du må regne med å kjøpe endel sokker i løpet av vinteren. Kjøp de som sitter best på poten.

Kulde gjør at potene blir tørre, og hundene kan få vonde sprekker i tredeputene. Det kan du forebygge ved å smøre inn potene med potefett. De holder potene myke og smidige, og forebygger skader.

Kulda skaper ofte problemer blandt de eldre, både dyr og mennesker. Leddproblemer som forkalkninger og stivhet forverres i kulda. Derfor er det ekstra viktig at dyr, som har forkalkninger eller er litt dårlig til bens, blir holdt varme med et godt foret dekken.

Ofte sees forfrysninger på vinteren.

Hannhunder forfryser ofte pungen, mens katter forfryser øretippene. Disse områdene blir først veldig røde og varme, deretter kan det oppstå sår, og vevet blir nekrotisk. Dette er veldig smertefullt!

Oppsøk dyrlege hvis du mistenker at dyret ditt har forfrysninger.

"Funfact": potene er veldig motstandsdyktige mot kulde, fordi de inneholder mye brusk og fettvev som beskytter mot forfrysninger.

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester