Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Nyresykdom hos eldre katter

Nyresykdom hos eldre katter

I denne artikkelen setter vi katten i fokus, da våre kloke eldre følgesvenner. På sine eldre dager får ca. 30 % av alle katter nyresykdom, som er en av de hyppigste dødsårsakene hos eldre katter.

Av: Veterinær Jeanette Brekke Hansen Hønefoss Dyrehospital

Nyrene frakter vekk avfallsstoffer og bevarer den riktige salt- og væskebalansen i kroppen. Nyrenes evne til å opprettholde disse funksjonene svekkes med alderen. Grunnene til dette er mange. Vi ser at infeksjoner i kroppen, tannstein og tannkjøttsykdom, hjerteproblemer, høyt blodtrykk, skader og kreft kan fremskynde nyresykdom. Noen katteraser er også mer utsatt enn andre, for eksempel Abbysiner, Maine Coon, Siameser og Burmeser.

Nyrelidelser deles grovt opp i akutt og kronisk nyresvikt. Det vi ser hyppigst hos eldre katter er den kroniske nyresvikten som kommer over tid. Siden det tar tid før sykdommen utvikler seg, er det ikke alltid så lett for eier å oppdage kronisk nyresvikt.

Typiske tegn på kronisk nyresykdom er:

  • vekttap
  • økt tørste og urinproduksjon
  • trøtthet
  • regelmessig oppkast
  • dårlig pelskvalitet

Sykdomsforløpet begynner oftest med bare noen få sykdomstegn, og nye sykdomstegn kommer til etter hvert som sykdommen skrider frem. Vær spesielt oppmerksom på om katten din har begynt å drikke mer.

Nyrene kan kompensere for dårlig funksjon i lang tid. Det er faktisk slik at katten først begynner å vise tegn på nyresykdom når ca. 65-70 % av nyrevevet er ødelagt! Nyrevev repareres ikke, - dvs. nyreskader er uopprettelige, men dersom vi stiller diagnosen tidlig kan vi gjøre mye for å forsinke videre utvikling av sykdommen.

En blodprøve vil kunne avsløre nyresykdom på et tidlig tidspunkt. Samtidig gir en urinprøve oss verdifull informasjon, den vil kunne si noe om hvordan nyrene klarer å konsentrere urinen. Tilleggsundersøkelser som røntgen og ultralyd av nyrene samt nyrebiopsi kan hjelpe oss videre diagnostisk.

Behandling

Behandling av kronisk nyresvikt består hovedsakelig i å redusere den videre utviklingen av sykdommen i nyrene. Jo tidligere vi oppdager nyresykdom, dess større mulighet har vi for å bremse sykdomsutviklingen. Da kan vi forhåpentligvis med noen enkle tiltak forlenge kattens liv, - med god livskvalitet. I første omgang diett, og i noen tilfeller medisiner. Hvis katten kommer til oss når nyresykdommen er i "endestadiet" er det dessverre lite vi kan gjøre. På mennesker med endestadie nyresvikt må man få dialyse inntil man eventuelt kan få nyretransplantasjon.

Katter med nyresvikt får en spesiell diett som er tilpasset katter med nyresykdom. Disse spesialforene inneholder lettere fordøyelige høykvalitetsproteiner og mindre mengder fosfor og salt. Dette bremser utviklingen av nyresykdommen og hjelper til med å forlenge kattens liv. Diettene kan ofte gi katten 1-2 år ekstra, - med god livskvalitet!

Tabletter som senker blodtrykket og hindrer proteintap gjennom nyrene kan hos flere pasienter være aktuelt. Vi kan også gi kvalmedempende og syrenøytraliserende midler så katten skal beholde matlysten.

Nyresyke katter skiller ut for mye væske over urinen, og kan derfor bli dehydrerte (uttørkede). Da vil avfallsstoffer som nyrene vanligvis skiller ut, samle seg opp i kroppen og gjøre at katten blir dårlig. Andre slutter å spise og kan bli dehydrerte av den grunn. Intravenøs væske kan da gjøre at katten får korrigert ubalansen i væske og salter i kroppen og får vesentlig bedre livskvalitet etterpå. Dette kan være nødvendig å gjøre i perioder, og blir en grov form for dialyse i perioder katten blir dårlig.

Nyresyke katter har ofte perioder hvor de slutter helt å spise. I disse periodene er det ekstra viktig at de får i seg nok næring og væske. Det kan bli aktuelt på noen pasienter å legge inn en foringstube som gjør at eieren kan fôre katten med flytende næring gjennom en sonde som går ned i magesekken.

Helsekontroll av eldre katter

Det anbefales at katter over 10 år får en helsekontroll en gang i året hvor nyreverdiene kontrolleres. Jo tidligere sykdom i nyrene blir diagnostisert dess lengre kan katten forhåpentligvis leve, og ikke minst vil den ha det mye bedre på sine eldre dager! Husk at for hvert år som går eldes katten 7 år... En helsekontroll vil også kunne avsløre andre ting som kan disponere for utvikling av nyresykdom. Bl.a. er tannstein og tannkjøttproblemer utbredt hos katter i denne alderen, spesielt dersom ikke eier har vært oppmerksom på dette tidligere og sørget for å fjerne tannstein regelmessig eller forebygge gjennom tannpuss/fôring.

Mat til eldre katter

Eldre katter (over 8 år) bør spise fôr tilpasset eldre katter siden disse fôrene forebygger nyreskader. Seniorfôr har mindre proteiner og salter, og er mer skånsomme mot nyrene. I tillegg er det viktig å behandle eventuelt tannstein og tannkjøttbetennelse regelmessig, da sykdom i munnhulen også er en av mange utløsende årsaker til nyresykdom.

Andre sykdommer hos eldre katter

Vi skal huske på at eldre dyr (og mennesker) ofte har flere lidelser eller sykdommer samtidig. De kan ha slitasjegikt, stoffskiftesykdom osv. Dette vil dyrlegen vurdere når man drøfter behandling. Vi må ta hensyn til at for eksempel medisiner mot slitasjegikt kan være skadelig for nyrene. Ofte må dosen smertestillende reduseres. Vi bruker derfor akupunktur ved slitasjegikt på våre pasienter (også katter!), akupunktur gir oftest like god eller bedre effekt enn smertestillende medisiner. Det er de siste årene gjort flere studier som viser at slitasjegikt er et like vanlig problem på eldre katter som hunder. Dersom katten din virker mer stiv og støl eller har vanskeligheter med å hoppe opp der den gjorde før, bør du ta det opp med dyrlegen. Det kan være den da har forkalkninger i skjellettet og burde få hjelp med plagene.

Vi har flere katter som er pasienter på dyrehospitalet som er opp mot 20 år og spreke og nyter alderdommen. Husk at "alder er ingen sykdom"! Hvis en eldre katt er i dårlig form er det ikke nødvendigvis "kroken på døra", de kan oftest få god hjelp. Men ikke vent til det er for sent! Som sagt over, desto tidligere vi oppdager sykdom desto større sjanse for å få god respons på behandlingen.

Ha en hyggelig kattedag!

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester