Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Kennelhoste hos hund

Kennelhoste - ikke bare hos hunder som har vært på kennel

Kennelhoste er navnet på en smittsom infeksjon i hundens øvre luftveier som kan sammenlignes med en kraftig forkjølelse.

Av: Veterinær Stein Dahl Hønefoss Dyrehospital

Hva er egentlig kennelhoste?

Kennelhoste er en kompleks sykdom fordi det som regel ikke bare er en årsak til infeksjonen. Man kan dele opp årsakene til kennelhoste i to hovedgrupper:     

  • Virus
  • Bakterier

Oftest er det en blandingsinfeksjon av virus og bakterier. Virusinfelsjonen skader cellene i luftveiene slik at det blir lettere for bakterier å feste seg og forverre sykdomsbildet. Det hyppigste viruset som isoleres fra hunder som har kennelhoste er parainfluensavirus og den bakterien vi ser hyppigst er Bordetella bronchiseptika. Man mistenker også at vi mennesker kan smitte hundene våre med bestemte influensavirus, men sannsynligheten er liten for at smitten skal overføres fra hund til menneske.

Hvordan smitter kennelhoste?

Kennelhoste smitter gjennom dråpesmitte. En hund kan i den tidlige fasen av infeksjonen virke helt frisk men allikevel spre viruset til andre hunder. Ofte ser vi at hunden begynner å bli syk først etter 1 til 4 uker etter at den har blitt smittet. Da viruset alene som regel ikke forårsaker alvorlige infeksjoner, gir ikke kennelhostevirus alene en sykdom vi skal være altfor redd for at hunden vår skal få. Det farlige er de hundene som utvikler bakteriell lungebetennelse, og det er vanskelig å spå hvem som blir så syke.

Symptomer

Symptomene på kennelhoste er først og fremst tørrhoste, klart sekret fra nesa og halsbetennelse. En del av de pasientene som kommer hit med kennelhoste har blitt smittet på utstilling, hundetrening, på kennel eller rett og slett fra lekekameraten sin. Det er større sjanse for å bli smittet der hvor mange hunder er samlet.

Noen hunder kan bli sykere enn andre. Det har mye med hundens individuelle motstandskraft å gjøre. Motstandskraften blir påvirket av faktorer som stress, fôring, smittepress, hygiene og ytre faktorer som for eksempel værforholdene. Får hunden en komplisert infeksjon kan den få feber, bli slapp, hosten blir ”fuktig” og den kan få pustebesvær og lungebetennelse. Det er da svært viktig å komme seg til dyrlegen med hunden så den kan få riktig behandling.

Behandling av kennelhoste

Har hunden din fått kennelhoste er det viktig at den holdes i ro i 2-3 uker. Den skal ikke stresses. Fôret bør være næringsrikt, gjerne med antioksidanter. Luften hjemme bør ikke være for tørr, men fuktig og kald. Sist men ikke minst bør man i denne perioden unngå kontakt med andre hunder. Ved kompliserte infeksjoner bør man ta blodprøver for å vurdere hvor betydelig infeksjonen i kroppen er- Ved påkjent respirasjon, tung pust, er det mistanke om lungebetennelse. Da bør det tas røntgenbilder for å vurdere tilstanden og hunden må oftest behandles med antibiotika, og noen hunder må også legges inn på dyresykehus.

Ved en lett infeksjon blir hundene som regel spontant friske av seg selv etter  et par-tre uker. Dersom  valper under 8 uker får kennelhoste ser vi av og til brå dødsfall.

Beskyttelse - vaksine mot kennelhoste

For å unngå kennelhoste vaksineres hundene våre hvert år mot kennelhoste. Det er to vaksinetyper mot kennelhoste. Den ene sprøytes i nakkeskinnet på vanlig måte og beskytter bare mot parainfluensaviruset, som er den hyppigste årsaken til kennelhoste. Den andre vaksinen gis som en dråpesmitte i nesa, og beskytter også mot Bordetellabakterien. Da kennelhoste kan forårsakes av mange andre virus og bakterier kan hunden din allikevel få kennelhoste, men forventes å få et mye mildere forløp.

I år (vinteren 2010/2011) har vi sett flere tilfeller av alvorlig lungebetennelse som følge av kennelhoste. Ingen av de som ble syke med lungebetennelse hadde fått den nye nesevaksinen. Så langt er vår erfaring at nesevaksinen gir den beste beskyttelsen mot smittsom luftveisinfeksjon hos hund.

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester