Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Kastrering av hund

Kastrering av hund

En liten veiledning til deg som er usikker.

Av Hønefoss Dyrehospital.

Vi får ofte forespørsler fra hundeeiere som vurderer å kastrere hunden sin. De fleste forespørslene kommer fra eiere av unge hannhunder i ”puberteten”.

En hannhund blir vanligvis kjønnsmoden mellom 6 måneder og 1 års alder. Det merkes ved at han begynner å markere der hvor andre hunder har urinert før han, han snuser mer intensivt enn før, han kan vise en dominant oppførsel overfor andre hannhunder eller familiemedlemmer og han blir svært interessert i tisper. Ikke minst begynner han å løfte på beinet når han tisser! Dette er alle typiske tegn på at hunden din begynner å bli kjønnsmoden. De fleste hannhunder viser bare enkelte av de tegnene som blir listet opp.  

Hannhunder må få lov til å være hannhunder og gå gjennom en normal pubertet med normal kjønnslig atferd! Mye av den overdrevene seksuelle atferden vil avta når han blir noe eldre. Det er allikevel veldig viktig å ta kontrollen over litt ”yppige tenåringshanner”, slik at atferden ikke forsterker seg og tiltar. Her kan det være veldig nyttig å gå på lydighetskurs i regi av de lokale hundeklubbene, og få litt veiledning av erfarne instruktører. Dersom atferden blir overdreven og blir til et problem for hund eller eier, bør du kontakte din dyrlege for videre veiledning.

Tilstander der en kastrering er aktuelt:

  • Ved uønsket kjønnstypisk oppførsel, som for eksempel dominans/aggressivitet ovenfor andre hannhunder. Noen hunder blir også aggressive overfor eier og familie. Her må det først avklares om aggressiviteten er hormonstyrt eller ikke. Det finnes hunder som er aggressive av helt andre grunner enn pga testosteroninnflytelsen.
  • Ved svært sterk seksualdrift. Det finnes hannhunder som ikke spiser på flere dager når ei tispe i nabolaget har løpetid. Noen bjeffer dag og natt, og blir veldig urolige. Et stort problem er hannhundene som stikker av på leting etter tisper.
  • Ved sykdommer i prostata, som for eksempel prostataforstørrelse, cyster i prostata eller ved prostatabetennelse. Da bør hundene kastreres for å forebygge videre problemer. Prostatakjertelen er nemlig avhengig av testosteron ( hannlig kjønnshormon) for å vokse. Testosteron produseres i testiklene.
  • Ved perianaltumorer. Dette er svulster som er lokalisert i området rundt anus. Disse svulstene aktiveres av hormonet testosteron, som produseres i testiklene. Svulstene er som regel godartet, men blir ikke hunden kastrert vil det stadig dannes nye svulster.
  • Ved testikkelkreft.
  • Når en eller begge testikler ligger i bukhulen (kryptorkisme). Hunder som er kryptorkide har en noe økt risiko for testikkelkreft.

 

En positiv ”bivirkning” av kastrasjon, er at de hundene som har en kronisk forhudskatarr (gult puss drypper fra penis) som regel blir kvitt dette problemet.

Når bør hannhunden kastreres?

En hannhund kan kastreres fra han er ca 1 år. Man bør ikke vente for lenge hvis han viser uønsket seksualhormonutløst adferd. Uønsket seksualhormonutløst adferd kan nemlig bli en vane, og en kastrasjon hjelper ikke lenger. Disse hundene bør senest kastreres når de er 2-3 år. Dyr som har hormonsykdom eller testikkelkreft, bør opereres så snart som mulig.

Har en kastrering bivirkninger?

  • Overvekt: En kastrert hannhund blir ofte litt roligere, og har litt lettere for å legge på seg. Hvis man opprettholder formengden han fikk før kastrasjonen kan han bli overvektig. Det finnes i dag fôr med redusert kalorimengde, som gjør det enklere å holde vekten stabil. Det er også viktig at man opprettholder aktivitetsnivået som før og leker med hunden og stimulerer den videre, så den ikke blir en slapp sofahund!
  • Pelsforandring: Av og til kan en kastrasjon føre til pelsforandringer. Det er da underulla som vokser mer enn før og hunden får såkalt ”valpepels”. Særlig skjer dette hos hunder med lang, glatt og glinsende pels.

En viktig ting å huske på er at jaktlysta ikke blir påvirket av kastrering. Dette gjelder både jakt og tjenestehunder, som kan forventes å prestere på samme nivå som før de ble operert.

Kjemisk kastrering

Ved uønsket overseksuell atferd, kan man vurdere ”kjemisk” kastrering før man velger å operere hunden. Dette for å se om atferden bedres når hormonene dempes, og dermed gjøre det lettere å vurdere om operasjon er det riktige. Det kan også hjelpe dersom man ønsker å jobbe med hundens atferd, i samarbeid med en hundetrener, samtidig som man demper hundens hormonelle drifter i en overgangsperiode under treningen.

Ved kjemisk kastrering får hunden en chip under huden i nakken, og denne hemmer testosteron (hannlig kjønnshormon) sin virkning på kroppen. Chippen finnes i to styrker, hvorav den ene holder i 6 måneder og den andre i 1 år.

NB! Ingen regel uten unntak: En hund som reagerer lite på kjemisk kastrering kan allikevel reagere bra på en kirurgisk kastrasjon! Kjemisk kastrering er et godt alternativ for hannhunder som blir veldig påvirket av nabotispa sin løpetid, da effekten varer kun i 6 til 12 måneder.

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester