Jaktsesongen står for døra - klar til dyst?

Nå er endelig årets høydepunkt for mange snart her, - og to– og firbeinte setter kursen til skogs eller til fjells med ”fugl i blikket” eller ”elg i snuten ”! Er dere klare og forberedt? Uansett, - her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!
Av: Veterinær Elin Kristiansen, Hønefoss Dyrehospital.
Trening
Det er viktig for en lang og vellykket jakt at hunden er i god form. Faren for skader går betraktelig ned når hunden er godt trent. Det beste er å trene godt gjennom hele året, - men pass på å trene hunden gradvis opp dersom det har vært en roligere vår og sommer. Svømming og sykling er fin trening spesielt dersom du ikke har mulighet for å slippe hunden i båndtvangstiden. En godt trent hund får større muskler og sterkere sener og leddbånd som er med på å stabilisere ledd og forebygge skader. Kickbike - er en sparkesykkel som gir hunden virkelig mulighet til å lange ut og komme i god form, - samtidig DU selv får trent!
Potestell
Klipp klørne godt ned før jaktstart. Ved vinterjakt klipp også ned håret mellom tredeputene på langhårede hunder for å unngå at is og snø legger seg i klumper mellom tærne. Potene blir sterkere jo mer potene har blitt brukt på forhånd. Prøv å variere underlaget slik at dere trener både på grus, asfalt og skogbunn. Ta for sikkerhets skyld med et par potesokker i jaktsekken dersom potene skulle bli såre eller skadet. Ha også med en god potesalve til stell av sprukne poter og som holder potene myke. Potesalve eller fett kan også være lurt å smøre litt oppover pelsen på beina og magen for å forebygge isklumper hvis det blir frost.
Tannhelse
God tannhygiene er viktig. Tannstein kan gi dårligere luktesans og føre til at hunden ikke jakter så bra som tidligere. I tannsteinen ligger det fullt av bakterier som produserer illeluktende gasser. Disse gassene kan forstyrre hunden din under jakta. Det kan derfor være lurt å få tannsteinen fjernet før jakta. Hunden kan også skade tenner ved fall eller spark/slag når den er ute og jakter. Ta raskt kontakt med veterinær dersom du oppdager skade på tenner eller hunden viser smerte fra munnhulen.
Fôring
Under jakt forbrenner hunden mer energi enn en vanlig hverdag. Da må vi også ”fylle på” mer energirikt brennstoff enn til daglig. Mange hunder ”glemmer” også å spise under jakta, og går fort tom. Derfor bruker vi såkalte ”høyenergifôr” under jakta. Det er viktig å venne hunden gradvis til nytt for FØR jakta tar til. Start derfor helst noen uker før dere skal av gårde og bland dette inn i det vanlige fôret. Dette er for å forberede og tilvenne kroppen gradvis slik at den fungerer optimalt på jakt. ”Høyenergi” fôrene er laget slik at hunden får i seg nok energi i en mindre porsjon. På klinikken har vi Royal Canins sitt høyenergitørrfôr Energy 4300 eller Energy 4800, og Hill's Performance. I tillegg har vi Vom og Hundemat som noen enten bruker som fullfôr eller tilleggsfôr.
Det er også fornuftig å gi hunden noen ”energi-doser” når de er ute på jakt. Royal Canin og Hill's har boksemat man kan gi som ekstra energi under økta. Våtfôr som Hills AD og Royal Canin Recovery har ekstra mye energi og fås i små bokser/poser som er svært smakfulle og enkle å ha sekken.
Noen blander også i litt vom som ekstra energitilførsel og ”appetitt-stimulant”. Royal Canin har også et tilskudd som heter Energy Booster som ligner små kjeks som har mye fett i seg. Disse er ment å gi litt innimellom som en kjapp energi-kvikk.
Væskebalansen
Det viktigste av alt er å passe på at hunden din får i seg nok vann i løpet av dagen! Vann er viktig for å kunne yte maksimalt og unngå overoppheting. Stopp ofte for drikkepauser. Bland gjerne vann i fôret (evt. i AD-boksene/Recovery-boksene) slik at hunden får i seg nok selv om den skulle ”glemme” å drikke. Rehydreringsløsninger med elektrolytter er også fine å ha i bakhånd for å gjenopprette væskebalansen dersom hunden har tatt seg helt ut. Royal Canin sin Rehydration Support gjør at hunden holder bedre på væsken i kroppen, og bør være med i jaktsekken.
Fôringsrutiner under jakt
Det anbefales å dele dagsrasjonen i flere måltider, gjerne 3 ganger daglig (eller mer). La det gå litt tid etter at hunden har spist før dere går ut på jakt. Det er ikke behagelig for hunden å jakte på stinn mage. Vent også litt etter at dere er kommet tilbake på kvelden før hovedmåltidet gis.
Oversikt over anbefalt fôring på en jaktdag:
Morgen: |
Pauser/lunsj: |
Ved dagens slutt: |
Middag/kvelds: |
Gi 1/3 - 1/2 av dagsrasjonen høyenergitørrfôr (el. Vom og hundemat) med en gang du står opp. Gi vann tilsatt elektrolytter. Man bør vente 1-2 timer før høy aktivitet |
I små pauser gir du en bit eller to av Royal Canins Energy Booster. Gi vann. I lunsjen gir du en boks Recovery eller a/d (evt. storfevom fra Vom og Hundemat). La det synke litt før dere starter neste økt. Gi vann med elektrolytter. |
Når dagens siste økt er ferdig gir du en boks med Recovery eller a/d innen 30 minutter Dette er viktig fordi den energien du tilfører da er med på å bygge opp musklene slik at de er mer "opplagt" neste dag. Da presterer hunden enda bedre. Gi vann. |
Vent gjerne noen timer etter dere har kommet hjem med å gi mat. Gi da resten av dagsrasjonen høyenergitørrfôr. Gi vann.
|
Hvile og Massasje
Det er særs viktig å la hunden få nok hvile. Hunder er som oss, fungerer dårlig med en dårlig natt søvn. La den ligge et rolig sted med mykt underlag. Sørg for at den har det godt og varmt. Husk også på å holde hunden varm under hvilepausene, - det finnes for eksempel egne ”varmeposer” som hunden kan ligge i mens den slapper av mellom øktene. Ha varmedekken i bilen slik at den ikke blir liggende å fryse på vei hjem. Dette forebygger skader.
Hunden kan bli stiv og støl etter en lang dag med jakt. Særlig neste morgen kan det ta litt tid før den kommer ordentlig i gang igjen. Dette er gjerne noe som kommer mer og mer jo eldre hunden blir. Forebygg dette med å tøye ut og massere etter økta. Hundemuskulaturen fungerer som hos oss, - det er viktig å strekke ut og ha perioder med hvile for å være klar til neste økt.
Halthet
Blir hunden tydelig halt under jakta, bør jakta avbrytes. Jakter man videre med en halt hund kan den få varige skader. De fleste hunder som halter trenger minst 3-4 ukers tid hvile og ro før man igjen begynner å trene. Det kan være lurt å ha med seg litt smertestillende. Snakk med dyrlegen om dette.
Ta hensyn til hundens alder og generelle helsetilstand under jakta. Tilpass kravene til en eldre hund, og spør gjerne dyrlegen om forebyggende tiltak for din hund. Noen ganger kan kosttilskudd eller akupunktur være aktuelt. Slik kan dere legge forholdene til rette for mange fremtidige jaktsesonger sammen, selv om helsa skulle begynne å skrante litt.
Frostskader
Spesielt ved vinterjakt skal man være oppmerksom på pattene hos tisper og pungen hos hannhunder. Her er det lett å få frostskader. Bruk beskyttende dekken når det er kaldt (”kondom-dress”) som isolerer disse utsatte områdene. Ha gjerne med en aloe vera gel til bruk for å roe ned såre områder.
Luftveisproblemer
Noen raser, og spesielt drever er utsatt for det vi kaller jaktødem. Årsaken til denne tilstanden er ikke avklart, men hunden får væskeansamling i lungene og akutte pusteproblemer. Oppsøk straks veterinær ved slike symptomer.
Nesemidd kan forstyrre hunden veldig og ødelegge jakta. Midden er vanskelig å påvise. Symptomene på nesemidd er ”revers nysing”, altså at hunden trekker pusten støtvis inn gjennom nesa flere ganger etter hverandre. Ved mistanke behandler vi med et middel som dreper midden, men disse symptomene kan også ha andre årsaker så kontakt alltid veterinær.
Røde, såre øyne
Når hunden raser gjennom skogen i full fart er det lett å få problemer med øynene, - enten skade på hornhinna forårsaket av kvist eller røde eller rennende øyne som følge av irritasjon fra støv/skitt. Spesielt hunder med hengende øyelokk er utsatt for sistnevnte. Ha derfor alltid med litt saltvann eller øyebadevann/linsevæske til skylling av øyne. Ved kniping eller tegn på smerte kontakt alltid veterinær. Øyeskader skal behandles raskt.
Skader
Vær alltid forberedt på at hunden kan skade seg under jakt, og ha med førstehjelpsutstyr i sekken. Se liste over hva som bør være med i sekken, - og på hytta/bilen.
Kuttskader er det vi ser mest av under jakt. Ved kuttskader skal du aller først stanse blødning. Det gjør du best ved å legge på trykk. Ta det du har, helst en kompress fra sekken og legg inntil såret. Legg på så mye bomull du trenger for å stoppe blødningen, - legg heller lag på lag enn å ta av det som ligger imot såret. Slik unngår du å ødelegge blodkoagelet. Surr en elastisk bandasje rundt (selvklebende er veldig greit). La denne ligge på til du er tilbake på hytta eller hos veterinæren slik at såret kan inspiseres videre. Beskytt alltid sår for videre forurensning ved å dekke til såret og ha med en potesokk ute på tur.
Små overfladiske sår renses med saltvann. Større og dypere kutt skal inspiseres av veterinær og evt. sys. Slike kan også lett bli infisert og antibiotika kan være aktuelt. Under helingen må vevet få være i ro, og hunden få en hvileperiode. Les mer i artikkel om førstehjelp her i Dyreforum.
Parasitter i skogen: skabb - flått
Når man ferdes i skogen er det enkelte parasitter som hunden kan plukke med seg. Vær oppmerksom på at skabb smitter lett fra rev til hund og mellom hunder. Oppsøk derfor veterinær dersom hunden viser tegn til kløe eller sårdannelse/skorper i huden. Kontakt også viltnemnda dersom du ser en skabb-rev.
Flåtten er en gjest som vi stadig finner lenger inn i landet og også opp mot fjellet. Denne krabaten trives spesielt godt i kratt og løvskog, og har bl.a rådyr som vert. Dersom dere jakter i flått-terreng, bruk da flått-repellerende middel utover høst og senhøst. Disse fås hos dyrlegen. Flåttmidlende virker også avstøtende på mygg og fluer, og kan hjelpe hunden på Finnmarksvidda…. Dersom du finner flått på hunden, fjern den straks da risikoen for å få overført sykdom (Borrelliose) er mindre jo kortere tid flåtten har sittet. Rens området med desinfiserende løsning og hold øye med bittstedet.
Hoggorm
Ha alltid med kortisontabletter på jakt. Disse gir du som førstehjelp hvis du er langt unna dyrlege. Bær eller gå rolig til bilen. Kontakt alltid dyrlege ved hoggormbitt. Hos dyrlege skal hunden ha intravenøs væskebehandling for å skylle gjennom nyrene, og redusere virkningen av giften. Dette er MER viktig enn kortisontablettene.
”I jaktsekken” |
På hytta/i bilen: |
|
|
NB! Dobbeltsjekk også at hundens microchip er i orden før dere reiser! Skriv også inn mobilnummer på halsbånd og jaktdekken!
Les også artikkelen her i Dyreforum om Førstehjelp så er du forberedt om noe skulle skje.
SKITT JAKT!
Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.