Hjelp - katten min tisser inne!

At katter tisser inne er det vanligste atferdsproblemet på katt, og det finnes mange årsaker til dette.
Katt - et populært selskapsdyr
AV: Veterinær Hanna Klinkenberg
I mange vestlige land er katten nå det vanligste selskapsdyret. Kattene passer vår moderne livsstil, de er selvstendige og kan være alene når vi jobber, de må ikke tas ut på tisseturer mange ganger per dag. Katten krever lite av oss. Den lever sitt eget liv på dagtid men kryper gjerne opp i fanget vårt på kvelden når den er trøtt etter dagens eventyr. Da kan katten gi oss fysisk kontakt, ro og samhørighet. Og det er ofte det vi behøver mest i en stresset og krevende hverdag. Men den viktigste grunnen til at katten har blitt så populær er kanskje rensligheten. Katten holder pelsen ren og gjør fra seg ute eller i en tissekasse. Katter har en medfødt preferanse for å gjøre fra seg i sand eller jord. De begynner derfor ofte på eget initiativ- eller med litt hjelp fra eier – allerede når de er 4-6 uker gamle å bruke tissekassen. Hundene derimot behøver mye mer trening og hjelp før de blir roms-reine.
Siden katten blir sett på som selve forbildet for reinslighet, blir mennesker ekstra skuffet og fortvila når katten begynner å tisse inne. Katteurin lukter også spesielt sterkt siden den er veldig konsentrert. At katter tisser inne er det vanligste atferdsproblemet på katt. Det finns mange grunner til at katter tisser inne. Problemet deles inn i to kategorier. Katter som tisser inne og katter som markerer/sprayer. Et viktig første steg når man får et slikt problem, er å utelukke medisinske årsaker til at katten tisser inne. Sykdommer som diabetes, nyresykdom, leversykdom, leddproblemer, urinveisproblem er vanlige medisinske årsaker.
Gjør fra seg inne
Med katter som tisser inne menes; de som gjør fra seg et annet sted enn i tissekassa. Katten sitter ned når den gjør fra seg inne og det blir store flekker der den tisser. Det er vanlig at katten helt eller delvis slutter å bruke tissekassa. Det finns mange årsaker til dette problemet. Noen av de vanligste er at tissekassa ikke er rein nok, stor nok, står på feil sted, inneholder for lite sand eller inneholder en type sand katten ikke liker. Det er ikke uvanlig at katter begynner å tisse inne når eierne har vært på ferie og katten har vært alene. Ofte har eierne fått noen til å mate katten men tissekassa har ikke blitt reingjort. Noen katter er så reinslige at når tissekassa blir for ille vil de ikke gå dit. Dermed blir de tvunget til å gå annet sted og tepper er som regel både rene og myke! Det er derfor viktig at kattepasseren rengjør tissekassa dersom katten skal være alene hjemme. Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle!
Nedenfor er et eksempel på en katt som kom inn til klinikken fordi han ikke brukte tissekassa lenger. Katten het Herman og var 15 år gammel. Han hadde tidligere alltid brukt tissekassa men de siste månedene hadde han gradvis sluttet. Herman ble undersøkt og blodprøver ble tatt. En atferdskonsultasjon ble også gjort. Den kliniske undersøkelsen viste at Herman hadde smerter fra hoftene om trolig nedsatte hans bevegelighet og gjorde det smertefullt å hoppe. Blodprøvene viste at han hadde nyreproblemer og dette gir øket urinproduksjon. Herman hadde dermed flere problemer. Han måtte tisse oftere pga av dårlige nyrer, han hadde problemer med å gå trapper og hoppe pga hoftene. Siden tissekassa stod i kjelleren måtte han gå trapper for å nå den og hoppe høyt for å komme opp i den. Smertene har han trolig hatt en lengre tid, men han har på tross av dem tatt seg den lange veien til kassa. Nå orket han imidlertid ikke lengre. Siden han kom inn til klinikken, kunne både han og eierne få hjelp.
Løsningen i dette tilfellet var å behandle hofte og nyreproblemene, samtidig som vi skaffet en kasse med lave kanter og plasserte den i det rommet som Herman brukte mest. De stedene han hadde tisset på ble rengjort nøye. Herman sluttet helt å tisse inne etter disse forandringene og lever nå et fortsatt fint katte- liv som 17 åring.
Urinspraying
Urinspraying/markering er når katten rygger opp til en gjenstand og spruter en urinstråle bakover samtidig som den tramper med bakbeina og halespissen skjelver. Spraying er vanligst hos ukastrerte hankatter men forekommer også hos kastrerte katter. Spraying kan være en form for seksuell kommunikasjon og 90 % av hannkattene slutter å spraye etter kastrering. Kastrering av både hunn og hannkatter bør derfor gjøres ved 6 måneders alder for å unngå dette problemet.
En annen årsak til spraying er utrygghet. Katter lever i en duftverden. De markerer gjenstander og personer i hjemmet ved å gni seg inntil dem på en spesiell måte. Slik får katten, familiemedlemmene og møblene en felles ”familieduft”. Det å være omgitt av denne ”familieduften” er viktig for katten og får den til å føle seg trygg. Denne duften kan bli forandret når vi har storvask hjemme, pusser opp eller nye personer flytter inn i huset. Dersom forandringene er for store, kan enkelte katter prøve å berolige seg selv ved å urinmarkere der forandringene er som størst. Det er sjelden spesielt lurt siden menneskene ofte blir sinte på katten og straffer den. Katten blir enda mer usikker, for nå er det ikke bare hjemmet som har mistet sin normale lukt men eieren har også blitt upålitelig. Mer spraying blir ofte resultatet! I slike sammenhenger bør man finne årsaken til hvorfor katten markerer slik at man kan gjøre noe med den. Straff gjør bare situasjonen verre.
Her er et eksempel på dette. Mons var en 8 måneder gammel hannkatt som plutselig hadde begynt å urinmarkere mot ei verandadør. Eierne fant flere små flekker på verandadøra i stua daglig. Mons fortsatte å bruke tissekassa som vanlig. Han ble undersøkt og en urinprøve ble tatt. Undersøkelsen og urinprøva viste ikke noe unormalt. Atferdskonsultasjonen viste at Mons var en normal katt og at han kun sprayet ved denne døra. Sprayingen skjedde oftest på natten. Rett utenfor døra var det et fuglebrett.
Eierne hadde et videokamera og det ble bestemt at de skulle la kamerat filme Mons atferd i stua om natten. Midt på natta dukket det opp to store gule øyne på filmen som stirret inn gjennom veranda døra. En stor fremmed katt som jaktet mus utenfor verandadøra og beveget seg på Mons territorium. Mons forsøkte å forsvare huset og hagen mot denne inntrengeren ved å spraye på døra!
Dette ble problemet ble behandlet ved at eierne flyttet fuglebrettet til et annet sted i hagen. Fuglebrett drar til seg fugler, og mat som faller ned drar til seg mus. Dermed vil ofte kattene dras til området. Verandadøra ble undersøkt og eierne fant urinflekker på utsiden etter den fremmede katten. Urinflekkene på begge sider av verandadøra ble fjernet ved å rengjøre den nøye. Det ble også bestemt at eierne skulle dra for gardinene om natta slik at Mons ikke kunne se ut. Disse endringene gjorde at Mons sluttet å urinmarkere inne.
Forebygging viktigst
Det viktigste for å unngå problemer med katter som tisser inne er forebygging. Sørg for at tissekassa alltid er ren, inneholder nok stø og er plassert på et rolig men tilgjengelig sted.
Dersom man har flere katter bør man ha flere tissekasser på forskjellig steder. Dersom katten likevel skulle begynne å tisse inne er det viktig å søke hjelp så fort som mulig. Sjansen for å kunne løse problemet er bedre jo tidligere man søker hjelp!
Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.