Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Grundig diagnostikk tidlig redder liv

Grundig diagnostikk tidlig redder liv- historien om Godzilla

Hjertesykdom og historien om Godzilla. Grundig og tidlig diagnostikk redder liv!

En aldri så liten gladhistorie om trivelige Godzilla, en Staffie som kom til oss på akuttvakten i juni i fjor. Eier hadde lagt merke til at bukomfanget hennes var blitt større over kun et par dager, og hun pustet tyngre. De hadde først reist til fast-dyrlegen til Godzilla. Der hadde de fått beskjed om at Godzilla hadde organsvikt , og at det beste ville være å la henne få slippe. Eier var naturligvis veldig fortvilet .

 

Når en hunds bukomfang raskt øker, er det mange ting som kan ligge bak. Det kan være fri væske i buken, det kan være blod i buken, den kan ha en tumor i bukene eller det kan være mye gass i magesekken. Blant annet. Det kan ligge mange forskjellige diagnoser bak symptomene, og det kan være krevende å stille en sikker diagnose. Felles for alle de årsakene som ligger bak, er at det kan haste med å få stilt rett diagnose og få satt i gang behandling dersom vi skal redde pasienten.

 

I Godzilla sitt tilfelle var hun stor i buken fordi det var fri væske der. Væsken i buken var bare et symptom, årsaken lå et annet sted. Årsaken lå i brysthulen. Ved hjelp av røntgen og ultralyd så vi at hun hadde masse væske i hjertesekken. Dermed kom hjertet under press og hun utviklet det vi kaller hjertetamponade. Hjertetamponade er dødelig hvis det ikke oppdages og behandles raskt. Ved hjertetamponade utvikler man høyresidig hjertesvikt og væske siver ut i buken.

På ultralydundersøkelse av hjertet så vi tydelig at det var masse væske i hjertesekken og hjertet lå i klem. Vi tappet ut ca 60 ml væske fra hjertesekken, og styrte hele prosessen via ultralyd. Vi kunne se hvordan hjertet kom tilbake til normal form og slappet mer og mer av. Både gledelig og fascinerende!

 

Se på video 1 under, det svarte feltet i overkant av bildet er væske, innenfor ligger hjertet og «flagrer». Det er opptak fra før vi tappet hjertet.

Video 1

Se deretter på video 2 under, hvordan det er et helt annet hjerte, som pumper fritt og fint. Dette er opptak fra etter at hjertet er tappet.

Video 2

Da hun kom inn på akutten veide hun 2 kg mer enn normalt. Disse 2 kg gikk hun ned igjen på noen få dager etter at behandling ble igangsatt. Det var kun væske.

Hun fikk ingen annen behandling videre enn smertestillende/betennelsesdempende medisiner og lever nå i beste velgående 1 år etter den akutte fasen.

Når vi ser gleden hos matmor, matfar og Godzilla i dag så får vi nesten tårer i øynene. Vå hverdag er utfordrende, spennende og  givende. Det er mye sterke følelser, og desto mer hyggelig de gangene det går bra!

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester