Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Flåtten er i anmarsj!

Flåtten er i anmarsj!

Flått — eller "skaubjønn" — har etter hvert blitt et velkjent lite kryp for dyreeiere på Ringerike. Den lille parasitten har først og fremst fotfeste i kystområdene i Norge, men vi ser stadig flere dyr som får flått på seg også her i distriktet.

Hvem er så denne lille krabaten, og er den så farlig?

Flåtten er et lite insekt som lever på bakken og i vegetasjonen. Særlig trives den i fuktige områder og der det er mye lauvskog. Fra den er klekket som et egg, må den gjennom tre livsfaser. For å vokse til neste livsfase og for å legge egg, er den avhengig av å suge blod hos et vertsdyr. Dette er som regel smågnagere, fugl og vilt, men kan også være husdyr og mennesker. Den suger blod i alt fra noen få dager til opptil et par uker. Den kan være aktiv gjennom hele sommerhalvåret, men har de mest aktive periodene på vår og forsommer (mai/juni) og igjen tidlig på høsten (august - oktober). Faren ved flått i Norge er først og fremst at den kan overføre enkelte virus-og bakteriesykdommer. Her er det sykdommen Borreliose vi er mest bekymret for. Sykdommen Anaplasma har også nå blitt påvist etter smitte fra flått i Norge. Langs østkysten av Sverige skal man i tillegg være oppmerksom på flåttbåren encephalittvirus (hjernehinnebetennelsesvirus).

Symptomer

Symptomene på Borreliose hos hund kan være flere. Mange får en leddbetennelse som påvirker flere ledd i kroppen og som kan skifte fra ledd til ledd. Hunden blir stiv og får vondt for å bevege seg. Sykdommen kan også gi utslag i andre symptomer, som generell slapphet og den kan ofte komme snikende. Derfor kan det være vanskelig å påvise sykdommen.  Den klassiske røde ringen på huden som man kan se på mennesker som er smittet ser vi ikke på hund.  Sykdommen kan ha lang inkubasjonstid, altså tiden fra smitte til sykdommen bryter ut. Det er derfor viktig å fortelle dyrlegen din at hunden har hatt flått hvis den blir syk, også utenfor flåttsesongen. Smittefaren er størst der forekomsten av flått er størst, det vil si i kyststrøkene, men vi har også påvist Borreliose på flere dyr som kun har oppholdt seg i innlandet. 

Slik fjerner du flått

En grundig gjennomgang av pelsen og tidlig fjerning av flått er å anbefale. Det tar i de fleste tilfeller opptil et døgn fra flåtten har bitt seg fast til den kan spre smittestoffet over på vertsdyret. Derfor er det viktig å fjerne flåtten så tidlig som mulig etter at den har festet seg. Dette gjør du lettest med en spesiell pinsett (“flåttfjerner”), som festes ned på munnpartiet til flåtten ned mot huden, og deretter vrir man flåtten av. Dersom munnpartiet til flåtten blir sittende igjen, kan man få en lokal hudbetennelse. Kontakt da eventuelt dyrlege. 

Forebygging

Går du mye i skogen eller skal til kysten på ferie, bør du ta forholdsregler. For å forebygge flåttbitt kan man få kjøpt forskjellige reseptbelagte flåttmidler, som for eksempel Bayvantic ®, Exspot ® og Frontline ®. Disse dryppes på huden, og varer i ca en måned. For beskyttelse hele flåttsesongen kan du bruke halsbåndet Scalibor ® som har en varighet på 5 måneder, eller du kan gi tabletten Bravecto som varer i 3 måneder.

Alle disse midlene er reseptbelagte og foreskrives av dyrlege. Midlene motvirker at flåtten fester seg. Hvis hunden allerede har flått på seg vil disse dø og falle av.     

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester