Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Echinococcose

Echinococcose

Revens lille bendelorm påvist i Sverige!

Av Hønefoss Dyrehospital.

 I Europa, rett utenfor døren vår, ligger det en liten bendelorm på lur og bare venter på å få erobre Norge....Denne bendelormen kalles "revens lille bendelorm" (eller Echinococcus multilocularis på latin). Den er ca 4 mm lang og kan forårsake alvorlig sykdom hos menneske.

Hvordan smitter parasitten?

Revens lille bendelorm har en livssyklus med to verter. I rovdyr (for eksempel hund, katt, rev) blir bendelormen kjønnsmoden og produserer egg som spres til omgivelsene med avføringen. Eggene kan derfor finnes på sopp, bær, grønnsaker og i dyrefor (gress og gressprodukter) i områder med smittede dyr.

Når eggene blir spist av mennesker, drøvtyggere eller smågnagere frigjøres parasittlarvene og transporteres med blodet til ulike organer, der de kapsler seg inn i svulstaktige utvekster.

Hund, katt og viltlevende rovdyr smittes gjennom å spise infiserte smågnagere.

Hvor finnes denne parasitten?

Den er funnet hos mus, rev og hund på Svalbard, men ikke Fastlands-Norge. Finnes over hele verden og er særlig utbredt i Sentral Europa, Midtøsten og på Nordkalotten. I de senere år er parasitten også påvist i Sverige.

Innreisebestemmer til Norge

Bestemmelsene er slik at ormekur alle hunder som skal inn i Norge må være behandlet mot revens lille bendelorm. Reglene for innførsel har vært endret flere ganger, sist i 2017. 

Kontakt oss i god tid dersom du planlegger å ha med hunden utenlands så hjelper vi deg med å organisere riktig behandling. 

Les her de nyeste innreisebestemmelsene fra Sverige.

Revens lille bendelorm er en parasitt som vi ikke vil ha i Norge

Får vi denne bendelormen til Norge må vi endre vår atferd i skog og mark. Vi kan ikke lenger spise sopp og bær ute i skogen. De må tas med hjem og vaskes grundig. Ikke engang da kan man være sikker på at smitten er borte. Det sikreste blir å da koke bærene eller steke soppen......

 

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester