Blod i urinen

Veldig ofte får vi inn et kjæledyr på klinikken som har blod i urinen. På vinteren oppdager ofte eierne det tidlig, da de ser spor av blod i snøen, mens på sommeren legger man ofte ikke merke til det før det er større mengder.
Av: Veterinær Stein Dahl Hønefoss Dyrehospital
Blod i urinen, eller blod fra kjønnsåpningen, kan ha mange årsaker. Det kan være helt naturlig, som når ei tispe har løpetid, til en katt som har spist rottegift. Noen ganger er pasienten tilsynelatende helt frisk, andre ganger kan den vise andre sykdomstegn, som nedsatt matlyst, problemer med å tisse eller annet.
Hvis dere leser videre skal jeg forklare litt nærmere om hva som kan forårsake blod i urinen.
Katter
Katter som går på do ute ser man ikke urinen på, med mindre de plutselig gjør fra seg inne. Går de på kasse inne er det relativt greit å holde øye med urinen. Hos katter, som andre dyr, kan det være mange årsaker til blod i urinen. Spesielt for katten er en tilstand som kalles ”Kattens nedre urinveissyndrom”. Dette er et ”syndrom” som kan vise seg med mange forskjellige symptomer. Typisk ved denne tilstanden er at katten har smerter ved urinering og går hyppig på do, og mange ser ut til å ha vansker med å få tissa, de sitter og trykker uten å få ut mye. Noen katter viser ikke like mye smerte, men tisser mer eller mindre reint blod. Det kan ha en komplisert årsakssammenheng. Noen katter har blærestein, noen har urinveisinfeksjon, andre kan få plager pga stress.
En slik tilstand på katt kan kreve øyeblikkelig hjelp. Dersom de ikke får tissa får de store smerter og det blir fort alvorlig. Da må dyrlege kontaktes. Urinrøret må ”stikkes” opp og vi må ta prøver av urinen for å finne ut hva som skjer, og målrette behandlingen. Hvis katten får blærestein må den spise spesialfôr som forebygger videre problemer, og noen må opereres. Desto tidligere de får hjelp, desto bedre prognose.
Kastrerte katter ser ut til å være mer utsatt for dette, og blir derfor ofte anbefalt å bruke spesialfôr som kan forebygge. Overvekt er kanskje den største risikofaktoren, å holde katten slank er kanskje det aller viktigste.
Hunder
Den vanligste årsaken til blod i urinen hos hannhund er prostataproblemer. På eldre hannhunder vokser gjerne prostatakjertelen, og da kan den lettere få betennelse. Dersom det skjer kan hunden bli syk, med feber og oppkast, men noen kommer bare inn med blod i urinen. Ofte har de også problemer med å bæsje, da kjertelen trykker opp mot endetarmen når de prøver å gjøre sitt fornødne. Der er sjelden problemer som hyppig vannlating, dette er jo et vanlig symptom på oss mannfolk. Heldigvis for hunden er det sjelden den har kreft i prostata, og som regel kan vi behandle denne sykdommen. Det anbefales ofte å kastrere hunden da kjertelen skrumper inn etter dette. Grunnen er at kjertelen vokser hvis kroppen har nok testosteron, noe den ikke har hvis vi fjerner testiklene.
Hos tisper ser man blod fra kjønnsåpningen i forbindelse med løpetida, da spesielt i forbrunsten, da de kan gå og dryppe blod fra kjønnsåpningen. Dette er en helt naturlig hendelse, som de fleste tispe-eiere fort blir kjent med. Det kan enkelte ganger være vanskelig å skille om det er vanlig løpetidsblødning, eller er blod i urinen. Tisper er mer utsatt enn hannhunder for å få urinveisinfeksjon. Spesielt i tida rundt løpetid er de mer utsatt. Er man usikker, bør man ta med en urinprøve til dyrlegen, og få den og hunden undersøkt.
Ikke minst er det viktig å være oppmerksom på livmorbetennelse. Dette er en tilstand som opptrer i ukene til måneden etter løpetid. Dersom livmora blir betent, kan dette vise seg som utflod fra kjønnsåpningen, dette kan være alt fra blodig til gult. Andre symptomer ved livmorbetennelse er at hundene tørster mer og tisser mer, etter hvert blir de også merkbart dårligere og mister ofte etter hver matlysten. Livmorbetennelse er en alvorlig tilstand og dersom tispa får dette må hun som regel opereres.
Begge kjønn kan få steiner i urinblæra. Ved hjelp av røntgen og ultralyd kan dyrlegen finne ut av om dyret har steiner i urinblæra og hvor store de er. Urinstein gir ofte mer plager på hanndyra enn hunnene, da de lettere kan få forstoppelse av urinrøret, en smertefull tilstand. Noen steiner kan løses opp med spesialfôr, andre må opereres bort.
Svulster i urinveiene kan også ramme begge kjønn, og kan gi blod i urinen. Svulstene kan være godartet eller ondartet. Noen svulster kan opereres, noen kan behandles med medisiner, mens det er noen former for kreft i urinblæra på dyr vi ikke klarer å behandle.
Til slutt vil jeg nevne at sykdommer i blodet, som gjør at dyra lettere blør, kan også gi blod i urinen. Hvis dyret har for lite blodplater, hvis det har fått i seg rottegift eller er bløder, kan det vise seg ved blod i urinen. Dette er heldigvis veldig sjelden.
Generelt kan en si at yngre dyr er mer plaget av infeksjoner og steiner, mens eldre dyr er mer utsatt for svulster.
Gnagere
Kaninen og andre gnagere kan ofte variere fargen på urinen helt naturlig. Fargen reflekterer det de spiser, og en rødfarget urin på kanin kan være helt ufarlig og ikke nødvendigvis blod. En annen gnager, marsvinet, er spesielt utsatt for urinstein. Disse gir irritasjon og betennelse i urinveiene, og kan gi smerter. De må som regel opereres bort.
"Tjorven og Vicky"
Dette handler om to dyr av “litt “ forskjellig størrelse, - New Foundlands hunden Tjorven, som er over 50 kg, og marsvinet Vicky på rundt kiloen. Som dere har sett over er det mange forskjellige årsaker til blod i urinen. Jeg har kun listet opp noen av de vanligste for dere. Noen ganger er det heller ikke synlig blod, vi ser det ikke før vi undersøker urinen. Det er ofte nødvendig med mange undersøkelser for å vite hva som feiler pasienten.
Vi må alltid analysere en urinprøve, vi må kjenne godt på magen, og undersøke kjønnsorganene nøye. Røntgen og ultralyd er veldig nyttige hjelpemidler for å undersøke en tilstand med blod i urinen. Begge er gode metoder å til å plukke opp urinstein, men også svulster kan man ofte se med røntgen eller ultralydundersøkelse. Undersøkelser som blodprøver kan også være nødvendig i en utredning av en pasient med blod i urinen.
Tjorven ble undersøkt og viste seg å ha en svulst i urinblæra på størrelse med en fotball! Svulsten ble operert ut og viste seg å være godartet. Vi har fulgt henne opp med ultralydundersøkelser og ikke funnet spor av svulsten etterpå.
Dyrlegens hverdag kan være variert. Med store Tjorven i minne, var det en veldig annerledes utfordring med en av Vickys størrelse. Hun hadde smerter når hun tissa og synlig blod i urinen. Røntgen viste at det hadde dannet seg steiner i urinen. Vi vet ikke hvorfor marsvin får steiner i urinen, og noen dyr får tilbakefall av problemene en stund etter at de er operert. Å operere i urinblæra på et så lite dyr er en stor utfordring på flere måter. Først og fremst narkosen og deretter størrelsen, og det kan være nødvendig å operere med lupe. Vicky ble også operert og steinene fjernet.
Dyra kan bli utsatt for de samme sykdommene som oss mennesker. Vi har i dag heldigvis muligheten til å gi mye av den samme behandlingen til dyra som til oss mennesker. Selv alvorlig sykdom kan i mange tilfeller behandles. Det aller viktigste er at pasienten kommer tidlig til behandling. Dersom dere oppdager blod i urinen på dyra deres, ta kontakt med dyrlegen med en gang, så vi kan finne ut hva det skyldes, og få satt i gang riktig behandling med en gang.
Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.