Forsikring av kjæledyr
Moderne veterinærmedisin kan tilby dyra et nesten like godt helsetilbud som moderne medisin kan gi til oss mennesker. Det finnes ikke noe offentlig helsevesen til dyr, alt er privat. Til gjengjeld finnes det ingen helsekøer!
De siste årene har veterinærmedisinen tatt sjumilssteg i hva vi kan tilby av diagnostikk og behandling. Avansert diagnostikk og behandling vil nødvendigvis være kostbart.
Heldigvis er det mulig å tegne sykeforsikring for dyra, slik at det blir lettere å gi dyra den behandlingen man ønsker uten å få for store økonomiske utlegg.
Her er en liten oversikt over hva du bør tenke på når du tegner forsikring for din forbeinte kompis.
Forsikring av dyr
Mange forsikringsselskaper tilbyr forsikring av kjæledyr. Når du tegner forsikring er det viktig å sjekke følgende punkter:
- Hva koster forsikringen? Se prisen opp mot punktene under. Du får ofte det du betaler for.
- Hva dekkes og hva dekkes ikke? Det vil si hvilke sykdommer/skader? Er det noen skader eller sykdommer som ikke dekkes? Dekkes medisiner? Rehabilitering/opptrening etter operasjoner? Akupunktur? Noen forsikringer har tilleggsforsikringeer som dekker bla. rehabilitering - spør når du tegner forsikring hva som dekkes og hvilke muligheter du evt. har for tilleggsvalg.
- Hvor lenge gjelder forsikringen? Gjelder forsikringen hele hundens liv eller kun frem til forfallsdato det året hunden eller katten fyller 10 år? Agria og Gjensidige dekker hele hundens liv. Ofte øker egenandelen fra fylte 7 eller 8 år.
- Hvor mye dekkes? Sjekk at forsikringen dekker nok - en stor operasjon eller en akuttbehandling på natt eller helg kan være kostbart.
- Hvor stor er egenandelen? Fast sum eller en prosent av totalsummen, - eller begge deler?
Les alt som står med liten skrift!
Ut i fra dette kan dere ta noen bevisste valg. Sjekk vilkårene med selskapene før dere bestemmer dere. Spør om du evt. kan tilpasse forsikringen individuelt.
Eier dere for eksempel en stor hund som er utsatt for magedreining, er en forsikring som kun dekker 10 000,- årlig i minste laget. Er dere uheldige og opplever at magen blåser opp, kanskje på natta som det ofte skjer, kommer vi ikke så langt med denne summen dersom hunden må opereres for å reddes. I slike situasjoner er det godt å slippe å måtte la økonomiske begrensninger bestemme. En god veterinærforsikring bør dekke minst 30.000,- i årlige utgifter.
Sørg også for å tegne forsikring med en gang den nye kompisen er i hus - og innen hunden er 4 måneder. Noen forsikrinsselskap tar forbehold og dekker f.eks. ikke operasjon for patellaluksasjon dersom hunden ikke var forsikret før den var 4 måneder. Dette er spesielt viktig å tenke på for alle som har fått en miniatyrhund eller annen liten hunderase i hus, raser som patellaluksasjon forekommer ofte. Andre ting forsikringsselskapene kan reservere seg mot å dekke er hofteleddsdysplasi og korsbåndsskader.
En annen ting som er viktig - er å sjekke hvor lenge forsikringen gjelder: De fleste sykdommer dukker opp når dyra våre er ”seniorer”, og det er da du trenger forsikringen mest. Velg da en forsikring som gjelder hele livet.
Har man flere dyr, er det også ”kvantumsrabatt” å hente hos noen selskaper, og er du medlem av Norsk Kennel Klub får du også rabatt hos enkelte.
Glem ikke katten!
Tidligere har det vært vanskelig å få forsikret katten sin. ”Bare en katt” hører fortida til. Vi kan gjøre like mye for katter når de blir syke som vi kan til hunder. Forsikring av katt derimot, koster i de fleste selskaper mye mindre enn for hund. Det er dessverre ofte vi står overfor spesielt bruddskader på katt som vi kan gjøre noe med, men som blir for kostbart for kattens eiere. Da er det trist å være dyrlege.
NB! Ikke alle forsikringsselskaper tilbyr forsikring av huskatter uten stamtavle, men kun rasekatter. Unntakene sist vi sjekket er Gjensidige, Vital forsikring og Agria, som tilbyr forsikring til alle kattetyper. Katter blir også ofte mye eldre enn hunder, og det å ha forsikring som gjelder livet ut er derfor viktig.
Lenker til forsikringselskaper som tilbyr forsikring til dyreeiere
- Agria dyreforsikring
- Gjensidige dyreforsikring
- DNB dyreforsikring
- Sparebank 1
- If
Noen forsikringsselskap, som Agria, Gjensidige og DNB har systemer for direkteregulering med dyrlegen. Dette innebærer at vi kan sende forespørsel direkte til forsikringsselskapet om at de utbetaler forsikringsum direkte til klinikken - og du kun betaler egenandel. Spør oss hvilke selskap vi kan gjøre direkteoppgjør med.