Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Tannbehandling > Tannbehandling - tannsteinsfjerning

Tannbehandling - tannsteinsfjerning

Før en tannbehandling anbefaler vi å komme til en konsultasjon/tannsjekk med dyret.

Tennene undersøkes da så vi får en oversikt over hvor mye som må gjøres. Vi noterer graden av tannstein, tannkjøttlommer, betent tannkjøtt, skader eller defekter på tenner og hvilke tenner som må ta røntgen for videre vurdering. Noen ganger gir vi antibiotika og smertestillende på forhånd.

Ved tannbehandling gir vi alltid bedøvelse. For dyr over 7 år eller med en sykdomstilstand anbefaler vi å ta en blodprøve før bedøvelse for å kontrollere viktige kroppsfunksjoner og dermed gjøre bedøvelsen så trygg som mulig. Tannstein fjernes med et ultralydapparat. Dette er den mest skånsomme måten å fjerne tannstein på. Etter at all tannstein er fjernet blir tennene polert for å fjerne eventuelle ujevnheter på tannoverflaten. Til slutt påføres fluor eller et stoff som styrker emaljen på tennene.

Dersom det er tannkjøttbetennelse og lommedannelse eller tannkjøttsykdom som epulis vil vi også behandle dette. I tillegg til tannsteinfjerningen vil det da være aktuelt å skjære vekk overflødig tannkjøtt slik at ikke matrester så lett samler seg under disse.

Tenner med skader eller defekter tar vi røntgenbilder av, for å vurdere videre behandling. Dette kan være trekking, rotfylling eller plombering. Ved behov for omfattende videre tannbehandling som trekking av store tenner eller rotfylling, gjøres dette som regel ved neste behandling, da det krever en annen type narkose og smertebehandling og i noen tilfeller forbehandling med antibiotika.

Vi råder ikke til å skrape vekk tannstein fra tennene på et våkent dyr. Dette gjør som regel vondt, og instrumentene som brukes skader tannen. Det dannes små fissurer (sprekker) i tannen, hvor bakterier og plakk fester seg og tannsteinen kommer raskt tilbake.

Les mer om tann og -tannkjøttsykdommer samt forebygging av disse i Dyreforum.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester