Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Tannbehandling > Rotfylling

Rotfylling

Rotfylling av tenner kan være aktuelt ved skade eller rotbetennelse på en tann.

Rotfylling hos hund er mer komplisert enn hos mennesker da tannrota er annerledes oppbygd. Ikke alle tenner kan eller skal rotfylles. Noen ganger er det riktigere å trekke en betent eller brukket tann. Dette kan vi gi et svar på etter undersøkelse og anbefale hva som er best for din hund.

Rotfylling hos hund krever narkose.  For dyr over 7 år eller med en sykdomstilstand anbefales det alltid å ta en blodprøve før bedøvelse for å kontrollere viktige kroppsfunksjoner og dermed gjøre bedøvelsen så trygg som mulig. God smertebehandling under og etter operasjonen er også viktig.

Ved en rotfylling borrer vi en inngangsport til tannas rotkanal før denne renses. Alt dødt og betent materiale må fjernes før en tilmålt fylling kan plasseres og en toppfylling kan legges. Det er en tidkrevende jobb, da lengden på en hjørnetann på en stor hund er over 7 cm. Hos mennesker er rotkanalen sjelden over 2 cm.

Ved en rotfylling av en tann vil vi trenge å ta flere røntgenbilder av tanna. Først for å måle lengden av tannas rotkanal som skal renses og hvor stor fylling den må ha. Dernest må det tas røntgen underveis for å se om man har renset godt nok opp helt til rotspissen, og om rotfyllingen er riktig plassert før man legger toppfyllingen.

Det er også viktig å huske at ikke alle rotfyllinger er vellykkede, verken på dyr eller mennesker. Dyr som får en rotfylling skal derfor inn til røntgenkontroll for å sjekke alt går bra med fyllingen det første året etter trekkingen.

Noen tenner må fylles i flere omganger, dette er nødvendig dersom det er en betennelse i rota. Da må det legges en midlertidig fylling som skal stanse betennelsen, før tanna får en permanent fylling noen uker senere. Dette kan også være nødvendig dersom det oppstår blødning eller andre komplikasjoner underveis.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester