Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Røntgen > HD/AD - røntgen

HD/AD - røntgen

HD (hofteleddsdysplasi) og AD (Albueleddsdysplasii) finner vi hos flere hunderaser, spesielt mellomstore og store hunderaser. Begge er leddproblemer som affiserer henholdsvis hofteleddet og albueleddet.

Innenfor diagnosen AD finner vi ulike leddforandringer, der forskjellige raser er disponert for forskjellige forandringer. Les mer om HD og AD i artikler i Dyreforum.

Siden det er genetisk disposisjon bak begge disse leddlidelsene er det avlsrestriksjoner som gjelder for de fleste raser. Dette er fordi vi ønsker å kontrollere utbredelsen av leddlidelsene og at færrest mulig hunder skal bli født med disposisjon for å utvikle disse leddproblemene, som kan gi både smerter og bevegelsesvansker. Det er ikke bare hunder som skal i avl som trenger å HD/AD-røntges. For at man skal ha best mulig oversikt over utbredelsen i en rase, bør så mange som mulig gjennom en slik undersøkelse. Da har man et best mulig grunnlag for å planlegge avl.

De fleste hunder skal være fylt 12 måneder før offisielle røntgenbilder kan tas av hofter/albuer. Gigantrasene skal være fylt 18 måneder. Det er krav om ID merking før HD/AD røntgenfotografering. Hundene skal også sederes (bedøves). Prosedyrene for røntgenfotograferingen er standardisert, og skal gjøres av veterinær som har gjennomført kurs i HD/AD-røntgen hos NKK (Norsk Kennel Klub). Alle våre veterinærer har dette kurset.

Bildene sendes NKK for offisiell avlesing og resultat av avlesingen foreligger som regel etter 1-2 uker. Bildene blir først lest av etter at avgift til NKK er betalt. For at avlesingen skal gå raskest mulig kan du gå inn på NKK’s hjemmesider www.nkk.no, logge inn på Min Side, forhåndsbetale avgiften og få rekvisisjonsskjema som du tar med til oss når du kommer til røntgentimen. Dette må gjøres FØR røntgenbildene tas, dersom bildene allerede er tatt får du tilsendt en faktura fra NKK på avlesingsavgiften og det tar litt lenger tid før du har resultatet.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester