Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Poliklinikk > Årlig helsesjekk - vaksinering

Årlig helsesjekk - vaksinering

Helsekontroll

Ved den årlige helsekontrollen/vaksinebesøket gjør dyrlegen en grundig helsekontroll av kjæledyret ditt. Det kan kanskje se ut som vi bare koser med dyret, - og det gjør vi! Men i tillegg kjenner vi over juretetter svulster, kjenner på lymfekjertlene, lytter på hjertet, titter på tennene etter tannstein/tannskader og ser etter at alt er i orden.

Når dyrene blir eldre erdet enkelte ting vi har større fokus på ved helsesjekken, og det kan være aktuelt å ta en blodprøve, måle blodtrykket og sjekke prostata (hannhund). Eldrehunder er også mer utsatt for slitasjegikt og kreftsykdom. Gamle katter fårofte for høyt stoffskifte og nyresykdom. Husk at et "menneskeår" er ca. 7 hundeår, da er det viktig med en grundig helsesjekk minst en gang i året.

Hvis vi oppdager tidlige tegn på sykdom har vi mye bedre mulighet til å korrigere tilstanden enn om viførst oppdager dette på et senere sykdomsstadium. Jo før vi finner ut om noe eri veien, dess raskere kan vi snu utviklingen av sykdom. Forebygging er den beste behandling!

Ta også med en avføringsprøve ved helsesjekken slikat vi kan sjekke om hunden har innvollsorm (vi behandler nå kun om hunden harinnvollsorm, ellers ikke). Vi anbefaler fremdeles katter å ta ormekur minst 4 ganger i året da bendelorm er mye vanligere hos "musejegere" enn hunder somikke har disse på "dietten" sin.

Spør dyrlegen dersom dere ønsker en videre sjekk av noe dere er bekymret for. Ta gjerne med en fersk urinprøve, da det kan si oss mye om bl.a. nyrefunksjonen.

Vaksine Hund

Valper bør vaksineres ved 8 uker hos oppdretter og 12 ukers alder når de har kommet til sine nye hjem. Deretter skal de inn til årlig helsekontroll og vaksine. Det vaksineres mot smittsom leverbetennelse,parvovirus, valpesjuke og kennelhoste. Noen av vaksinene gis hvert tredjeår, mens noen skal gis hvert år. Dyrlegen vil passe på at hunden din får riktig vaksine. Husk på å ta med vaksinekortet.

Vaksine Katt

Kattunger skal vaksineres ved 12 og 16 ukersalder, og deretter inn til årlig helsekontroll og vaksine. Det vaksineres mot katteinfluensa og kattepest. Husk på å ta med vaksinekortet. NB! Det erfremdeles mye villkatter på Ringerike, og de gir et stadig smittepress til huskatteneog er et smittereservoar for kattepest og katteinfluensa, men også FIV (kattensimmunsvikt virus). For å best beskytte kattene deres mot disse sykdommene bør dere huske årlig vaksine og kastrere/sterilisere kattene, da FIV smittervia bittskader og kjønnsveiene.

Vaksine Ilder

Ilder bør vaksineres mot viruset som gir valpesjuke på hund. Vaksinasjonsrutiner som katt. Ilder er også utsatt for menneskets influensavirus så man skal være veldig forsiktig med håndtering av dyra hvis man får influensa selv.

Vaksine Kanin

Deter per i dag ingen rutinevaksinering av kanin i Norge.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester