Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Laboratorium > Celleprøver

Celleprøver

Når vi finner en kul eller en hevelse på pasientene er det oftest aktuelt å ta en celleprøve for å få stilt en diagnose og få sjekket hva kulen eller hevelsen skyldes.

Det kan være kuler i huden eller kuler i brysthulen eller bukhulen. Celleprøver er også aktuelt for å ta prøver av væske i bukhule eller brysthule eller leddvæske.

En celleprøve tas ut ved hjelp av en tynn kanyle (sprøytespiss). For kuler i huden trenger vi ikke bedøve pasienten. For prøver av kuler i bukhulen eller brysthulen må pasienten som regel bedøves. Ofte må man da også ta ultralyd for å se nøyaktig hvor vi skal ta prøver og unngå å stikke i blodkar.

Prøvene farges med cellefarging og undersøkes under mikroskopet av veterinærene på klinikken, og svaret kan vi som regel gi samme dag.

De sjeldne gangene man oppdager kreft i celleprøver er analysen en viktig del i planlegging av videre behandling. Man bør generelt ikke operere bort en kul uten en forutgående celleprøve, da forskjellige kuler skal ha veldig forskjellig kirurgisk og medisinsk behandling. Celleprøver gir viktig informasjon i forkant av en operasjon, da feil utført kirurgi kan få dramatiske konsekvenser for dyret.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester