Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Kirurgi > Sterilisering av katt

Sterilisering av katt

Sterilisering er et rutineinngrep som utføres når katten er ca. 5-6 måneder. I enkelte tilfelle kan vi også sterilisere tidligere.

Det er ingen begrensning i alder oppad, men den forebyggende effekten med hensyn til brystkreft er best når katten er ung, og helst før første løpetid. Katten bringes inn om morgenen mellom 08.30 og 09.00 til en preoperativ helsesjekk. Katten bør være fastende fra kvelden før. Vi gir først en bedøvende sprøyte samt smertestillende. Ved steriliseringen fjerner vi eggstokkene og deler av livmoren. Selve inngrepet utføres under full narkose med overvåkning av dyrepleier. Såret lukkes med innvendige sting, og det er derfor ingen sting som skal fjernes. Etter operasjonen hviler katten ut i et bur, og blir hos oss ut dagen slik at vi kan følge med til den er trygt ute av narkosen. Katten får også et lite måltid med næringsrik mat før den går hjem igjen.

Når katten hentes er den våken og vil den ha på sårbeskyttelse, i form av en body eller halskrage, så den ikke får slikket på såret. På selve såret, som er ca. 1-2 cm langt og er beliggende under buken, vil den ha en bandasje. Vi gir ikke antibiotika siden operasjonen utføres helt sterilt. I 3 dager etter operasjonen får katten smertestillende mixtur, dette sender vi med.

Vel hjemme igjen, bør katten få ligge et lunt sted der den kan slappe av. Bedøvelsen går gradvis ut av kroppen. Den kan ha litt problemer med blærefunksjonen samme kveld, slik at den kan tisse på seg.

Etter 2 dager tar vi katten inn til en postoperativ sjekk der vi forsikrer oss om at alt står bra til og at såret er pent og rent. Katten holdes inne de første dagene etter operasjonen, - til såret er helet, vanligvis 7-10 dager. Sårbeskyttelsen tas av ved siste kontroll, på dag 10 etter steriliseringen.

I den første tiden etter operasjonen skal katten spise et fôr som er ekstra næringsrikt og har ekstra proteiner (byggesteiner) til sårhelingen. Dere får også med dere en prøvepose på et fôr til steriliserte katter hjem, dette fôret har en næringssammensetning som er tilpasset steriliserte katter og forebygger overvekt.

To kontroller, smertestillende etter operasjonen, sårbeskyttelse, postoperativt fôr og prøvepose på fôr er inkludert i prisen på sterilisering hos oss.
Vi anbefaler å ID merke katten samtidig med steriliseringen.

 

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester