Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Kirurgi > Sterilisering av hunnkanin

Sterilisering av hunnkanin

Sterilisering av hunnkaniner er rutineoperasjoner hos oss. Du og ditt kjæledyr er i gode hender:) Hunnkaniner bør alltid steriliseres.

Hvorfor bør hunnkaniner steriliseres?

Usteriliserte hunner vil bli brunstige, innbildt drektige og følgelig mer ustabile i humøret i slike perioder. Ved sterilisering fjerner man slik hormonelt betinget atferd, og aggressive tendenser og markeringsbehov vil også reduseres.

Det mange ikke vet, er at hunnkaniner utvikler hyppig  kreft i livmoren når de er over 2 år. Studier har vist at så mange som 80% av alle usteriliserte hunnkaniner, utvikler  livmorskreft fra 3-4 års alder. De utvikler en relativt aggressiv kreftform (uterint adenokarsinom), som spres raskt til resten av kroppen. Denne risikoen elimineres helt ved å sterilisere kaninen.

Når bør hunnkaninen steriliseres?

Vi anbefaler å sterilisere hunnkaniner fra  4 mnd alder, avhengig av kaninens utvikling. Det bør alltid settes opp en time til en konsultasjon, hvor kaninen undersøkes godt av veterinær, før inngrepet. Veterinæren går da igjennom inngrepet med deg, og svarer på spørsmål du må ha rundt operasjonen og etterbehandlingen av kaninen din.

Inngrepet:

Hos hunnkaniner fjernes hele livmoren og eggstokkene fra et snitt i buken. Inngrepet gjøres i fullnarkose.

Etterbehandling:

Kaninen kan hjem når den har begynt å spise etter inngrepet. Det er som regel samme dag. Du får med deg smertestillende for tre dager etterpå. Smertestillende gis i flytende form, rett i munnen. Underlaget som kaninen lever på, bør de 5 første dagene byttes hyppig. Bruk gjerne avispapir eller rene håndklær som underlag. Dette for ikke å få sagflis el. rett i såret. Såret sutureres, og stingene fjernes etter ca 10-12 dager. Med i prisen, er to kontroller av kaninen. På dag 2 og dag 10 etter operasjonen. Dette for å forsikre oss om såret gror som vi forventer.

Har du flere kaniner, bør ikke den nyopererte kaninen settes sammen med de andre før etter ca 1 uke etter inngrepet. Hun er da restituert, og takler stress bedre. 

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester