Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Kirurgi > Patella-luksasjon

Patella-luksasjon

Patella luksasjon er en tilstand der kneskåla (eller patella) flytter seg utenfor den furen på lårbenet som den normalt skal ligge inne i.

Denne luksasjonen kan være medial (på innsiden) eller lateral (på utsiden) av kneet. Hos små hunder er medial (innover) luksasjon vanligst, hos store ser vi vanligvis lateral (utover) luksasjon. Det typiske vi ser ved patellaluksjon er at hunden innimellom hopper på tre bein, for i neste øyeblikk å gå normalt.

Det er forskjellige grader av luksasjon (I til IV), gradert etter om kneskåla er luksert ute av posisjon bare innimellom eller hele tiden. Avhengig av hvilken grad det dreier seg om, kan det være nødvendig med operasjon da lukseringen kan føre til smerte og halthet og over tid brusk-skade og artrose (forkalkning).

Prognosen avhenger av grad, - fra en god prognose ved grad I til en mer avventende ved grad IV. Dersom man korrigerer Grad II og III tidlig i livet er prognosen god, men vi vil forvente å få noe artrose (forkalkning) i leddet uansett.

1. Patella 2. Femur 3. Patellar ligament 4. Tibial Tuberosity 5. Medial luksasjon av patella 6. Lateral luksasjon av patella

Til venstre et normalt kne. I midten medial luksasjon og til høyre lateral luksasjon.

Kirurgisk ved patellaluksasjon innebærer å korrigere de anatomiske trekkene som gjør at patella lukserer. Hunder med patellaluksasjon må vurderes individuelt for å behandle med riktig kirurgi. De følgende teknikkene kan brukes i kombinasjon for å hindre patella å hoppe inn og ut av plassen sin.

 1. Trochleoplasty
  Dette vil si at vi lager furen som patella går i på lårbenet dypere. Dette kan gjøres på flere måter, vi bruker en teknikk der vi skjærer ut en liten v-formet bein-brusk-bit som vi legger på plass igjen etter at vi har utvidet furen. Slik beholdes leddbrusken intakt samtidig som furen blir dypere, og gjør det vanskeligere for patella å flytte seg ut av posisjon.
 2. Tibial Crest Transposition
  Kneskåla er festet til leggbeinet via patellarligamentet. Stedet der dette er festet kalles Tibial Crest. Hos mange hunder med patellaluksasjonen er dette stedet lokalisert litt til siden, slik at strekkretningen til muskulaturen som kneskåla ligger i ikke blir rett. Da flytter vi dette stedet og fester det med en liten pinne slik at strekkretningen blir riktig.
 3. Imbrikering
  Dette vil si å stramme inn leddkapsel og fascie () og gjøres på motsatt side av dit kneskåla lukserer. Man kan også løsne på leddkaspel på siden som kneskåla lukserer. Da vil ikke kneskåla hele tiden dras mot denne siden.
 4. Osteotomi
  Dersom det er store feilvinkler i lårbein eller leggbein, kan det være aktuelt å kutte disse knoklene og sette de sammen i riktige vinkler. Dette er omfattende kirurgi som kun er nødvendig i enkelte tilfelle.

Det er viktig å oppdage patellaluksasjon tidlig og korrigere tidlig i livet for å forhindre halthet og større problemer senere. Patellaluksasjon har ofte en arvelig bakgrunn, slik at hunder med dette skal ikke brukes i avl.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester