Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Kirurgi > Øyekirurgi

Øyekirurgi

Vi foretar flere typer øyekirurgi hos oss, både på hornhinnen og øyelokkskirurgi.

Hornhinne/corneasår

Sår på hornhinnen er noen ganger så dype eller store at de må sys.

Vi bruker da en operasjonslupe slik at vi kan forstørre opp og sy med små nåler og tynn tråd i selve hornhinnen. Sår etter for eksempel katteklør kan lukkes direkte med små sting. Andre ganger er det store sår som av en eller annen grunn ikke gror. Da velger vi ofte å sy en liten “tunge” av conjunctiva ned på selve såret. Denne tungen vil da beskytte såret og ernære det gjennom blodårer som vokser inn i såret. Slik kan vi noen ganger redde øyne som vi ellers måtte fjerne. Vi har spesialutstyr som forstørrer og spesialinstrumenter til øyekirurgi som gjør oss i stand til dette.

Cherry Eye og Evertert brusk

Noen hunderaser har enten problemer med at kjertelen på baksiden av blinkhinnen prolapser ut (“Cherry Eye”), eller at selve brusken i blinkhinna har en knekk på seg (“Evertert brusk”). Dette korrigerer vi ved kirurgi der vi i førstnevnte tilfelle forankrer og syr fast kjertelen, eller fjerner den ødelagte delen av brusken som er knekt dersom blinkhinna har en knekk.

Entropion og ektropion

Noen ganger vil øyelokkene enten rulle innover og irritere inn på øyet slik at hunden eller katten må gjennom plastisk kirurgi for å skåne hornhinna. Andre ganger kan øyelokkene rulle utover og skape irritasjon ved at f.eks. støv og skitt samler seg på innunder øyelokk og lager irritasjon. I begge tilfeller vil plastisk kirurgi kunne sørge for at øyelokkene "passer bedre" til øyet slik at man unngår irritasjon og gjentatte øyebetennelser som disse gjerne er utsatt for.

Ekstra øyehår - distichiasis og ectopiske cilier

Når øyehår kommer ut på på plasser på øyelokk der de ikke skal kaller vi det distichier. Disse kan irritere og være årsak til øyebetennelser. Når øyehår kommer ut helt på innsiden av øyelokk kaller vi de ectopiske cilier, og disse kan gi smertefulle sår på selve hornhinnen.

Distichier på øyelokken kan vi fjerne med kryoterapi (fryse vekk), mens ectopiske cilier velger vi oftest å fjerne kirurgisk.

Katarakt (grå stær)

Kataraktkirurgi henviser vi til øyespesialist som har eget spesialutstyr til operasjon inne i øyet. Her er det viktig å vurdere netthinnefunksjonen før en går til operasjon. Øyespesialist Ernst Otto Ropstad ved NMBU som utfører slike operasjoner kommer til klinikken regelmessig for spesialistundersøkelse og øyelysing av øyne.

 

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester