Undersøkelse og behandling
Når vi starter akupunkturbehandlingen, setter vi oss først ned og går grundig gjennom de forhold som kan være av betydning for problemet som hunden eller katten din har.
Vi foretar alltid en grundig medisinsk undersøkelse, og du skal ikke bekymre deg for at vi skal gå glipp av viktig informasjon. I tillegg til denne gjør vi en akupunkturutredning basert på kinesisk medisin. Observasjon og palpasjon av diagnostiske punkter er sentralt her. Vi tar også pulsen for å kjenne etter forandringer i denne som kan lede oss i retning av en diagnose. En holistisk undersøkelse er litt annerledes enn det du er vant, og vi stiller litt andre spørsmål enn det du har fått av veterinæren tidligere. Dette er for at vi skal få en best mulig forståelse av hva som foregår hos dyret ditt, kinesisk medisin tar hensyn til hele dyret i behandlingen, ikke bare spesifikke problemer.
En akupunkturbehandling består som regel av flere behandlinger. Som oftest behandles pasientene 1 gang i uka i 3-6 uker, men dette avhenger av hva vi behandler og hvor tidlig vi ser respons. Det er også individuelle forskjeller. En behandlingsrunde kan være nok, eller det kan være vi går inn i behandling med jevnlige intervaller.
De fleste tolererer akupunktur veldig godt. Når vi setter nålene kjenner de som regel veldig lite, eller når vi setter nålen en sensasjon som vi kaller “De Qi”. Dette er en følelse som referer seg til strømmen av Qi i meridianene i kroppen, og kommer med en gang vi setter nåla. Etterpå kjenner ikke dyret så mye til nålene. Nålene sitter inne alt fra 5 min til 40 minutter. Dyrene blir ofte trøtte under eller etter behandlingen, og det er viktig av de får slappe godt av når de kommer hjem. Mange synes ellers det er ganske OK å komme innom for en liten endorfin-rus, kos og godbit.
Mellom behandlingene er det viktig at du noterer deg forandringer som du observerer. Dette kan være forskjell i energinivå, om hunden eller katten har spesielle temperaturpreferanser (varmt/kaldt), om appetitten endres eller sover mer eller mindre, drikkelyst og om noen nye symptomer har oppstått. Lag deg gjerne et notatark som du tar med tilbake til neste behandling.
Ofte kombinerer vi akupunktur også med andre behandlingsmodaliteter. Ved leddproblemer må en også adressere forhold som vektkontroll og mosjon og vi setter ofte også i gang med bruskstøttende og betennelsesdempende behandling i form av glukosamin og essensielle fettsyrer.