Man til ons: 08.30 - 18.30   Tor/Fre: 08.30 - 16.00

Hjem > Behandling > Akupunktur > Hvordan virker akupunktur?

Hvordan virker akupunktur?

Akupunktur er en holistisk terapiform - eller helhetsbehandling.

Virkningen av akupunktur kan forklares både ut i fra en vestlig og østlig sammenheng. I utgangspunktet kan det se ut som om måtene å forklare akupunktur på er veldig forskjellig, men jo mer en finner ut om både hvordan akupunktur virker og om vestlig medisin ser en at det er mange paralleller. På mange måter er det bare snakk om forskjellig “språk”.

Et eksempel er hvordan det autonome nervesystemet virker, - det er den delen av nervesystemet som vi ikke trenger å tenke på at vi bruker. Blod strømmer for eksempel automatisk til musklene hvis vi ser vi noe vi må løpe for livet for å unnslippe, - det er den sympatiske delen av nervesystemet som aktiveres. Vi trenger heller ikke tenke på at blod skal strømme til fordøyelsessystemet etter at vi har spist, - det sørger den parasympatiske delen av nervesystemet for. Det er en balanse mellom disse to systemene i kroppen som vi ikke behøver å styre selv bevisst. Det er akkurat samme måten vi ser på Yin og Yang, - i kroppen skal disse to være i balanse. Den ene Yang er det aktive (sympaticus), den andre Yin det passive (parasympaticus).  Ved akupunktur jobber vi bl.a. med å balansere disse to i forhold til hverandre, - er Yin og Yang i balanse er vi friske, ved ubalanse er vi syke. Altså, - vi kan si vi med akupunktur jobber med å balansere det autonome nervesystemet dersom det er ute av balanse, - uten at vi tilsetter noen medisiner utenfra. Akupunturnålene sørger for at kroppen selv skiller ut disse.

Akupunkturpunktene der vi setter nålene ligger langs spesielle meridianer eller energibaner. Ved stimulering av punktene gjenopprettes energibalanser i kroppen. Virkningen formidles gjennom nervesystemet, blod- og lymfebaner, men også via energibaner og vev som ikke nødvendigvis følger disse fysiske strukturene på kroppen. Kroppen påvirkes til å skille ut bestemte stoffer med spesifikke virkninger. Et av disse er endorfiner (kroppens egne smertestillere). Også andre stoffer skilles ut, som oxytocin som har en beroligende effekt på oss (samme som skilles ut når en ammer). Vi kan også øke blodsirkulasjonen i stive og ømme muskler rundt ledd vi har problemer i for å bli kvitt avfallsstoffer, påvirke hormonbalanse og stimulere immunsystemet gjennom de signaler vi gir til kroppen ved hjelp av akupunkturnålene.

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester