Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Valp velkommen!

Valp velkommen!

Denne artikkelen er til deg som er blitt den lykkelige eier av en liten firbeint kompis. Enten du er førstegangs hundeeier eller har vært gjennom valpeperioden før, vil du finne noen nyttige opplysninger og tips. Nøl heller ikke med å spørre oss til råds. Vi svarer gjerne på spørsmål du har!

Kom innom så ofte du har tid, slik at valpen blir godt kjent med oss. Da blir valpen trygg her, og stoler på oss når den senere må undersøkes. Det gjør det lettere for oss å hjelpe ved sykdom. Hils på dyrlegen og få godbiter og kos.Ta også en tur på vekta og se at veksten går som den skal.

Hos oss er dere alltid velkomne.

Valpens sjekkliste:

 • Helsekontroll og vaksine
 • Identitetsmerking
 • Invollsorm
 • Flåttmiddel i sesong
 • Valpefôr
 • Forsikring
 • HD-AD røntgen
 • Øyelysing
 • Kloklipp
 • Valpekurs 

Helsekontroll og vaksinasjon

Valpens første dyrlegebesøk er ved 12 ukers alder. Da skal den ha sin første vaksine i sitt nye hjem. Oppdretter har som regel sørget for vaksine ved 8 uker mot parvovirus, og ved 12 uker revaksineres det mot parvovirusinfeksjon, samt mot smittsom leverbetennelse, valpesyke og kennelhoste. De tre første er smittsomme virussykdommer som kan gi alvorlig sykdom.

Kennelhoste kan gi fra mild tørrhoste til luftveissykdom med høy feber, og i noen tilfeller gi akutt alvorlig lungebetennelse. Grunnvaksineringen gir valpen beskyttelse mot virusene, men for å opprettholde motstandskraften over tid bør hunden vaksineres ved den årlige helsekontrollen.

Ved 6 måneders alder kaller vi valpen inn for en “pubertets”-kontroll der vi ser til at valpen utvikles slik den skal. Etter dette sjekker vi hunden en gang i året slik at vi kan oppdage evt. problemer eller sykdom på et tidlig stadium.

Ved utenlandsreise lengre enn til Sverige kreves vaksine mot rabies. Ta da kontakt i god tid før avreise, vaksinen må etter dagens regelverk gis minst 3 uker før innreise til Norge. Ved reise til Sverige er det krav om ormekur mot revens lille bendelorm. All utenlandsreise krever at det er utstedt et hundepass. Det kan dere få kjøpt hos dyrlegen.

Identitetsmerking

Identitetsmerking er en god forsikring dersom hunden skulle komme bort. En liten databrikke (ID-chip) settes under huden ved skulderbladene, og hunden blir registrert i et nasjonalt register der ditt navn og adresse finnes (www.dyreidentitet.no).

Innvollsorm

Hunder kan være vert for både spolorm og bendelorm. Spolorm forekommer hyppig hos valper. Disse kommer fra mora; overført enten i fosterstadiet eller via melka. Valpene får derfor ormekur annenhver uke fram til de er 8 uker, så igjen ved 12 uker. Valpen bør så få en kur ved 5-6 måneders alder og deretter sjekkes årlig for innvollsorm (ved helsekontrollen).

Tannstell

Mange hunder får problemer med tannstein etter som de blir eldre. Så mange som 80 % av alle hunder over 3 år får tann- eller tannkjøttsykdommer. Det er derfor lurt å venne valpen til å pusse tenner i tidlig alder. Daglig tannpuss fjerner matrester som er utgangspunktet for tannstein. Det finnes tannkrem og tannbørster beregnet for hunder, og tyggebein og fôr som forebygger tannstein. Har tannstein blitt dannet, bør du oppsøke dyrlege for å få renset opp og få råd for videre forebygging. Følg også med på at valpen feller tenner etter hvert som den blir eldre, og at det ikke blir stående igjen melketenner som forstyrrer framveksten av de blivende tennene.

Fôring

Valper bør spise et valpefôr som er tilpasset valpens raske vekst og som inneholder byggestoffer i riktig mengde og forhold. Når det fôres med et godt valpefôr, skal det ikke være nødvendig med noen andre tilsetninger. Til store og mellomstore raser brukes Large Breed valpefôr for å minske risikoen for å utvikle ledd-og skjellettlidelser. Husk ellers at all skifte mellom fôrtyper bør skje gradvis over noen dager. Slik unngåes fordøyelsesproblemer.

HD/AD-røntgen

Flere raser er arvelig disponert for leddsykdommer som hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD) og osteochondrose (OCD). Når valpen er over 12 måneder tar vi røntgen for å se etter tegn til forandringer i leddene. Både arv og miljøfaktorer har betydning for om valpen utvikler disse sykdommene eller ikke. Valpen bør vokse passe raskt, slik at skjellett, muskulatur og sener får tid til å utvikle seg riktig i forhold til hverandre. Sterk fôring og hurtig vekst er uheldig. Aktivitetsnivået bør holdes på et fornuftig nivå, og belastninger som trekk, kløv og sykling bør utsettes til hunden er fullt utvokst.

Øyelysing

I flere raser forekommer arvelige øyelidelser. Disse kan vi sjekke for ved øyelysing. Spør oss om dette gjelder din valp.

Løpetid

Tisper får normalt første løpetid ved ½ til 1 års alder. De fleste har løpetid to ganger i året, men hun kan ha både 1 og 3 ganger årlig. Den varer ca 3 uker, men med individuelle forskjeller både i styrke og varighet. Hun blør mest de første 8-10 dagene. Eggløsning skjer på ca. 12.-14. dagen. Falsk drektighet - “innbildt svangerskap”: Hormonsvingningene etter løpetid er de samme enten tispa er drektig eller ikke. Tispa kan ”føle” seg drektig og oppfører seg deretter. Hun kan få melk i juret rundt et ”innbilt” fødselstidspunkt og adoptere sko, koseleker e.l. som valper. Mosjon kan avhjelpe noe, og man bør fjerne ting som kan oppfattes som valper. Noen kan imidlertid ha behov for behandling.

Kloklipp

Det er viktig å venne valpen til håndtering tidlig, også av poter. Start med å ta på potene, uten nødvendigvis å klippe klørne. Vær forsiktig og ta litt om gangen. Gi valpen godbiter og ros underveis, og gjør det hele til en positiv opplevelse.

Forsikring

En forsikring som dekker utgifter til behandling er godt å ha dersom uhellet skulle være ute. Det kan ofte bli kostbart når mer avanserte prosedyrer blir nødvendig, vi vil gjerne at dyra våre skal få optimal behandling. Flere forsikringsselskap tilbyr forsikring av hund og katt, sjekk bla. Gjensidige og Agrias vilkår når du skal tegne en slik.

Hundeklubber – kurs

I en hundeklubb kan både du og hunden din møte ”likesinnede”. Hunden får utfoldet seg og brukt hodet, og kontakten mellom hund og eier blir styrket. Valpekurs er god sosial trening og det er nyttige tips å hente om hundeoppdragelse.

På Ringerike har vi et aktivt hundemiljø med mange kurs– og treningsmuligheter.

Flåttbeskyttelse

Vår, sommer og høst (ca april til oktober) er tida da vi skal tenkte på flåttbeskyttelse for hunden. Flått kan overføre sykdom som gjør hunden veldig syk. Flåttmidlene finnes både som “spot-on”-preparat og som halsbånd. Disse er  reseptpliktige, kontakt oss så finner vi det som er mest praktisk å bruke for din hund.

Sykdom og “hjemmesjekk”

Nesten alle opplever at kompisen blir sjuk og må til dyrlegen. Da er du hundens “talerør”. Når valpen er vant til å bli håndtert hjemme, er det også lettere for oss å hjelpe ved sjukdom. Symptomene på sjukdom kan være mange. Noen uspesifikke som slapphet og nedsatt matlyst, eller konkrete som kløe eller halthet. Merk deg om hunden er i form, om den spiser og drikker normalt, se på avføring og urin, sjekk øyne, ører, poter og se i munnhulen.

Øv på å sjekke:

 • Temperatur: Et termometer holdes i endetarmen noen minutter, smør tuppen med vaselin først. Normaltemperatur hos hund er mellom 37,5 og 39,0.
 • Puls: Varierer under hvile mellom 60 og 120/min. Legg hånden på brystkassen bak venstre forbein for å føle hjertestøtene, evt. kjenn pulsen fra arterien på innsiden av låret.
 • Slimhinner: Øyeslimhinnen sjekkes ved å dra nedre øyelokk litt ned. Skal være lyserosa og ikke blek, mørkerød eller blålig. Hvis du trykker med en finger på slimhinnen i gommen, skal fargen komme tilbake i løpet av 2-3 sekunder hvis hunden har normalt blodtrykk.

Vil du vite mer?

I denne artikkelen har vi samlet den informasjonen som er mest aktuell for nybakte valpeeiere. Mer informasjon om både sykdom og dyrehold finner du på vår hjemmeside. Vi har også en egen facebookside og blogg “Dyrlegens Dagbok” der du kan bli medlem.

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Meld deg på valpekurs

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester