Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Råd for firbeint nyttårsfeiring

Råd for firbeint nyttårsfeiring

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Veldig mange hunder er redde for fyrverkeri. Raketter lager et øredøvende bråk av smell, hyl og skumle lysglimt. Hunder som gjemmer seg, uler og vandrer hvileløst omkring er så altfor kjent for mange dyreeiere. Her er noen råd for hva du kan gjøre for å hjelpe hunden din gjennom nyttårsaften – og romjula.

Av: veterinær Elin Kristiansen, Hønefoss Dyrehospital.

MERK: Lydfobier er noe man kan jobbe med, og vi skal også gi råd for hva du kan gjøre før neste nyttår for å forebygge problemene.

Husk: det er mulig å IKKE sende opp raketter også… og i hvert fall begrense seg til Nyttårsaften kl. 24.00 og inngangen til det nye året. Mange sender opp raketter tidligere på kvelden for barnas skyld. Hvis barna visste hva disse rakettene gjorde med sine firbeinte venner, kan det nok være at de ville vært foruten...

Vår bønn til deg: La denne nyttårsfeiringen bli en feiring din og nabolagets hunder og katter kan slippe å huske i månedsvis/årevis.…, eller aller helst: huske som en trivelig kveld!

7 råd for godt hunde-nyttår

1. Ikke la hunden være alene hjemme

Dette gjelder spesielt dersom hunden allerede har lydfobi, men husk på at dette også er noe som kan utvikle seg dersom hunden får en ubehagelig opplevelse når den er alene hjemme. Vær i nærheten selv, eller få noen som hunden er trygg på til å passe den dersom dere skal bort.

2. La hunden få mulighet til å gjemme seg

La den få søke ly et sted/rom med mindre støy og lys hvis den vil det. Ikke steng av det hunden anser som rømningsveier (men ikke slipp den ut, da den kan stikke av og gjemme seg ute og i verste fall bli påkjørt). Vil hunden legge seg bak sofaen, la den gjøre det!

3. Avled oppmerksomheten

Lek, gjør øvelser og aktiviser hunden, gi belønning. Mange hunder glemmer da at det smeller rundt dem når de gjør andre morsomme ting, i alle fall blir de mindre opptatt av bråket og får redusert angstopplevelsen.

4. Sett gjerne på lyd/musikk

Lyd og musikk i huset kan ta av for noe av lydene fra rakettene.

5. Ikke forsterk frykten

Vi skal derfor ikke trøste, vise bekymring. Man bør forsøke å være upåvirket, og oppføre seg vanlig. Ved å trøste og vise at lydene også påvirker dere, forteller dere hunden indirekte at dette virkelig er noe farlig og noe å være redd for.

6. Medisiner

For mange hunder er de nevnte punkter nok, men for de hundene som har reell lydfobi, kan det være nødvendig med bruk av medisiner i tillegg.

Unngå rene sløvende medisiner. Hunden hører da like mye og er like redd, men er dopet ned så den ikke klarer å ”stikke av” fra det den hører. Disse medisinene har vi dessverre brukt i mange år, men nyere studier viser at hundene egentlig har det verre ved bruk av disse. Hunden husker godt det den opplever, slik at den blir enda reddere neste gang den opplever skremmende lyder.

Hvis hunden er så redd at den trenger medisiner, bør man få angstdempende medisiner av dyrlegen. Disse er kun mildt sløvende, men demper angsten og fryktreaksjonen. De demper også korttidsminnet, slik at den ikke husker det skremmende den har opplevd. Medisinene er reseptbelagte og hunden må inn til undersøkelse hos dyrlege for å få foreskrevet disse.

Hvis dere tidligere har brukt sløvende medisiner, kan det tenkes at dere nå vil se at hunden viser mer redsel, og at situasjonen oppleves som verre. Men husk: dersom hunden viser redsel nå, - får den nå mulighet til å gjemme seg unna og glemme det etterpå. Med sløvende medisiner er den like redd, men er så sløvet i musklene at den ikke klarer å komme seg vekk. Tenk hvordan du selv ville hatt det!

For best effekt bør dere gi medisinen i god tid før det smeller, og samtidig ta tak i rådene ovenfor.

7. Feromoner/Adaptil (DAP)

Feromoner er duftstoffer som hunder bruker for å signalisere seg imellom og som senker hundens stressnivå. Diegivende hunder avgir feromoner som virker beroligende på valpene. Ved bruk av et syntetisk feromon, likt det som skilles ut av tisper like etter fødsel for å gi trygghet til valpene, dempes den generelle angsten til hunden i sitt hjemmemiljø. Adaptil (eller tidligere DAP ”dog appeasing pheromone”) kan man få kjøpt hos dyrlegen som elektrisk diffusor for å koble til stikkontakt, som spray eller halsbånd. Vi mennesker oppfatter ikke disse duftstoffene, og produktene er derfor luktfrie for oss.

Adaptil er et nyttig hjelpemiddel til engstelige hunder sammen med tiltakene over, men ikke alene nok.

Viktigst av alle punktene er nr 1, la ikke hunden være alene hjemme!

Forebygging

Dersom du opplever at hunden eller katten din viser tegn til angst for lyder, er det viktig å ta tidlig tak i dette for å unngå at det utvikler seg. Punktene over er tips til hva du kan gjøre nyttårsaften og romjul og evt. andre tider på året der det for eksempel er tordenvær som utløser angst.

Når nyttårsaften er over er det lett å legge vekk problemet og bare vente til neste år, - IKKE GJØR DET!

Angst for lyder kan det jobbes med å bli kvitt gjennom det som kalles desensibilisering. Dette går kort ut på at man tilvenner hunden til de lydene de er redde for ved å eksponere dem for lydene i korte intervaller og på lavt volum, for så gradvis øke volum og intensitet over tid. Det er best å gjennomføre en slik prosess i samråd med veterinær eller atferdsterapeut, og for noen hunder er det aktuelt med angstdempende medisiner i en slik treningsfase.

Ved hjelp av atferdsterapipakken ”Sound scary” kan man hjemme følge et behandlingsprogram for hunder med lydfobi. Pakken inneholder to cd’er med lyder av fyrverkeri, skudd og tordenvær samt en bruksanvisning det er lett å følge. Denne pakken er til salgs i dyreklinikker. Vi anbefaler også bruk av feromoner når dere trener på hundens lydfobi (se over Adapitil/DAP).

Kosttilskuddet iHarmoni som inneholder et beroligende melkeprotein har ikke dokumentert effekt på sterk angst som mange opplever på nyttårsaften. Hundeforet «Calm» fra Royal Canin inneholder samme virkestoff som iHarmoni. Disse produktene kan derimot være nyttige for hunder med generell stress og angst, men de trenger tid for å bygge opp effekt. Søk råd hos dyrlege om dette kan være noe for din hund.

Forskning på angst for lyd hos hund

Genetiker Frode Lingaas ved Norges Veterinærhøgskole er i gang med et prosjekt som ser på den arvelige bakgrunnen for angst for lyder.

Med ønske om en fredelig nyttår for alle firbeinte fra oss på Hønefoss Dyrehospital :)

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Meld deg på valpekurs

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester