Hjem > Dyreforum > Helsebiblioteket > Nyttårsraketter og angst

Nyttårsraketter og angst

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Raketter lager et øredøvende bråk av smell, hyl og skumle lysglimt. Her er noen råd for hva du kan gjøre for å hjelpe dem gjennom kvelden – og romjula. Lydfobier er noe man kan jobbe med, og vi skal gi råd for hva du kan gjøre før neste nyttår for å forebygge problemene da!

Av: Veterinær Stein Dahl Hønefoss Dyrehospital

1. La ikke hunden være alene hjemme

Dette gjelder spesielt dersom hunden allerede har lydfobi, men husk på at dette også er noe som kan utvikle seg dersom hunden får en ubehagelig opplevelse når den er alene hjemme. Vær i nærheten selv, eller få noen som hunden er trygg på til å passe den dersom dere skal bort.

2. La hunden få mulighet til å gjemme seg,

 søke ly et sted/rom med mindre støy og lys. Ikke steng av det hunden anser som rømningsveier (men ikke slipp den ut, da den kan stikke av og gjemme seg ute og i verste fall bli påkjørt). Vil hunden legge seg bak sofaen, la den gjøre det!

3. Avled oppmerksomheten.

Lek, gjør øvelser og aktiviser hunden, gi belønning.

4. Sett gjerne på lyd/musikk

i huset som tar av for noe av lydene fra rakettene.

5. IKKE forsterk frykten

ved å trøste, vise bekymring. Forsøk å være upåvirket, og oppfør dere vanlig. Ved å trøste og vise at lydene også påvirker dere, forteller dere hunden indirekte at dette virkelig er noe farlig og noe å være redd for.

Medisiner

For mange hunder er de nevnte punkter nok, men for de hundene som har reell lydfobi, kan det være nødvendig med bruk av medisiner i tillegg.

Unngå rene sløvende medisiner. Hunden hører da like mye og er like redd, men er dopet ned så den ikke klarer å ”stikke av” fra det den hører. Disse medisinene har vi dessverre brukt i alle år, men nyere studier viser at hundene egentlig har det verre ved bruk av disse. Hunden husker godt det den opplever, slik at den blir enda reddere neste gang den opplever skremmende lyder.

Hvis hunden er så redd at den trenger medisiner, bør man få angstdempende medisiner av dyrlegen. Disse er kun mildt sløvende, men demper angsten og fryktreaksjonen. De demper også korttidsminnet, slik at den ikke husker det skremmende den har opplevd.

Hvis dere tidligere har brukt sløvende medisiner, kan det tenkes at dere nå vil se at hunden viser mer redsel, og at situasjonen oppleves som verre. Men husk: dersom hunden viser redsel nå, - får den nå mulighet til å gjemme seg unna og glemme det etterpå. Med sløvende medisiner er den like redd, men er så sløvet i musklene at den ikke klarer å komme seg vekk. Tenk hvordan du selv ville hatt det!

For best effekt, bør dere gi medisinen i god tid før det smeller, og samtidig ta tak i rådene ovenfor.

Feromoner, DAP

Feromoner er duftstoffer som skilles ut av hunder med en beroligende effekt på deres atferd. Ved bruk av et syntetisk feromon, likt det som skilles ut av tisper like etter fødsel for å gi trygghet til valpene, dempes den generelle angsten til hunden i sitt hjemmemiljø. DAP (”feromoner på boks”)

Alle artikler på hjemmesiden er Hønefoss Dyrehospital sin eiendom. Ved bruk i andre sammenhenger skal tillatelse innhentes og kilde oppgis.

Meld deg på valpekurs

Vi tar vare på din beste venn!

Klikk på en dyreart for å se hva vi kan tilby deg.

Våre tjenester